- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li će pojeftiniti gorivo: Najavljeno razmatranje predloga za smanjenje dažbina na naftne derivate

CC0 / Piksabej / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Ministarstvo finansija Srbije razmatraće predlog za smanjenja dažbina na derivate nafte, a ukoliko se nađe adekvatno rešenje, to bi uticalo da gorivo na pumpama bude jeftinije.
Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) predstavilo je nedavno Ministarstvu finansija predlog o izmeni akcizne politike oporezivanja goriva, pišu „Novosti“. Za desetak dana dostaviće im detaljna rešenja koja će biti analizirana.
„Snižavanje akciza bi omogućilo rasterećenje domaće privrede i njenu veću konkurentnost. Čitava ekonomija je opterećena višom cenom derivata, od ratarstva do industrije i transporta“, rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS-a.
On je za list dodao da Udruženje naftnih kompanija smatra da bi snižavanje akciza doprinelo da se po drugom osnovu očuvaju i uvećaju budžetski prihodi. U prosečnoj maloprodajnoj ceni goriva, ukupne fiskalne stavke čine 55 odsto.
„Naftne kompanije su tu u ulozi inkasanata u ime države, naplate od potrošača i prosleđuju. Na primer, prosečna maloprodajna cena dizela je prošle nedelje bila 162,13 dinara, a fiskalne stavke su iznosile 89,25 dinara“, ukazao je Mićović.
Mićović je naveo da su u većini zemalja akciza i PDV jedine dve fiskalne stavke, dok u Srbiji, osim njih, proizvođači i uvoznici, pre stavljanja goriva na tržište, moraju da plate i naknade za formiranje obaveznih rezervi, unapređenje energetske efikasnosti, markiranje derivata nafte i monitoring kvaliteta.
Dve uredbe, o operativnim rezervama i biogorivu, čija primena počinje naredne godine, podići će troškove naftnim kompanijama, a Mićović ističe da se to nikada ne preslikava na maloprodajnu cenu tako jednostrano, ali se može očekivati da će uticati na poskupljenje.
„Svi uvoznici i proizvođači derivata nafte od naredne godine moraju da formiraju operativne rezerve, što znači da o svom trošku moraju da kupe određenu količinu goriva i drže ga na zalihama“, dodao je Mićović.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala