- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Integracija Skoplja i Tirane u EU ne znači manji ruski uticaj na Balkanu

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Bivši bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov kritikovao je stav Amerike prema Skoplju na štetu Bugarske i istakao da se ruski uticaj na Balkanu neće smanjiti sa ulaskom Severne Makedonije i Albanije u EU. Ističe da je krajnje naivno tako razmišljati.
Amerika pokušava da stekne što više prijatelja u Skoplju ali ih pri tome gubi u Sofiji, prokomentarisao je Karakačanov nedavno američko saopštenje o sporu između Bugarske i Severne Makedonije.
Naime, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je rekao da Skoplje ne bi trebalo da koristi spor sa Skopljem za blokadu evropskih integracija Severne Makedonije.
Prema oceni Eskobara, Bugarska situaciju sa susedima pretvara u multilateralno pitanje.
Karakačanov smatra da je ovakva izjava skandalozna. On ističe da integracija balkanskih zemalja u EU i NATO ne znači i manji ruski uticaj u regionu, a uz to Vašington ne misli na interese Bugarske.
„Jasno je da Amerikanci žele da Albanija i Severna Makedonija uđu u EU. Njihova logika je da će se, ako Severna Makedonija postane član EU, ruski uticaj na Balkanu završiti. To je krajnje naivno. Postaviću jednostavno pitanje: zar se ruski uticaj u Srbiji smanjio kada je Srbija 2014. godine počela pristupne pregovore sa EU? Naprotiv! Srbija kupuje ruske avione, rakete, učestvuje u ruskim vežbama.. U Crnoj Gori, koja je članica NATO, pobedila je proruska stranka“, naveo je on u intervjuu za sajt „Epicentar“.
Stav SAD prema Bugarskoj Karakačanov je okarakterisao kao nedopustivo mešanje u unutrašnja pitanja zemlje.
Kako je rekao, Sofija ne koristi situaciju sa Severnom Makedonijom unilateralno: Skoplje želi u EU a pljuje politiku drugih članica Unije, uključujući Bugarsku.
Takođe je negodovao zbog toga što Amerika vrši pritisak na zemlje EU po nekim drugim pitanjima:
„Ako SAD nastave da se odnose prema Bugarskoj kao prema ‘banana republici’ neće ništa postići. Naprotiv, izgubiće dosta. Vidite kakva je reakcija ne samo u Bugarskoj nego i na drugim mestima, u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj zbog pritisaka u vezi sa gej brakovima….. Zašto takvo pitanje ne postave Saudijskoj Arabiji? Možda zbog toga što tamo sklapaju ugovore od 150-160 milijardi dolara? Dvostruke standarde vidi i običan čovek, a onda se postavljaju pitanja zašto Bugari imaju više simpatija za Rusiju i Putina a ne za njih“, kaže Karakačanov.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
REGION
Bugarski poslanik kritikuje predsednika Slovenije zbog Skoplja: Ignorišete naša upozorenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala