- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Beograđanka se ponovo otvara, novi vlasnik rekonstruiše i BIGZ

© Foto : Javno vlasništvoPogled na „Beograđanku“
Pogled na „Beograđanku“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Rekonstrukcija Palate Beograd, poznate kao Beograđanka, koja je počela krajem prošle godine, biće završena do kraja 2021. i tada će moći da primi prve poslovne korisnike.
Istovremeno je u toku i rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg BIGZ-a, koju je kompanija “Marera propertis”, kupila u februaru ove godine. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja naredne godine.
“Marera” je prošle godine, na javnoj licitaciji, postala vlasnik Beograđanke, nekada najviše zgrade na Balkanu, a potom i zgrade BIGZ-a, piše Blice.

BIGZ

Zgrada BIGZ-a sagrađena je 1937. godine kao objekat Državne štamparije, u obliku ćiriličnog slova “P”, nalik na štamparsku mašinu.
U zlatno doba socijalizma BIGZ je zapošljavao skoro 3.000 ljudi, dok su se u poslednjih nekoliko decenija na 25.000 kvadrata nalazile štamparije, skladišta, kancelarije, muzički studiji, likovni ateljei, zanatske i umetničke radionice, škola kapoere, radio-stanica, kulturni centar...

Beograđanka

Zgrada Beograđanke podignuta je 1974. za vreme mandata gradonačelnika Branka Pešića, a po projektu njegovog imenjaka i prezimenjaka, arhitekte Branka Pešića. Nalazi se pod prethodnom zaštitom tako da vlasnik ne sme da je ruši, već samo rekonstruiše.
Visoka je 101 metar, ima 23 sprata. Palata “Beograd” je i posle četiri i po decenije jedna od najviših zgrada u prestonici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala