- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajdenov savetnik upozorava: Evropa se zimus može suočiti sa nestašicom gasa

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Evropske zemlje mogle bi se suočiti sa nestašicom prirodnog gasa za grejanje stambenih objekata u zimskom periodu zbog malih zaliha i „ograničenih isporuka iz Rusije“, smatra savetnik američkog predsednika za energetsku bezbednost Amos Hohštajn, preneo je „Blumberg“.

„Ako ova zima bude hladnija nego obično, plašim se da nećemo uspeti da obezbedimo dovoljno gasa za grejanje u pojedinim delovima Evrope“, rekao je Hohštajn.

Kako ističe, isporuke gasa iz Rusije u Evropu „manje su u poređenju sa prethodnim godinama i njihovim potencijalnim nivoom“.
Pored toga, dok neke zemlje i dalje imaju mogućnost da kupuju gorivo po većoj ceni, druge će morati da uvode norme za potrošnju.
U poslednje vreme gas je u Evropi značajno poskupeo. Prema podacima holandske berze TTF danas hiljadu kubnih metara gasa košta preko 900 dolara. Rekordna cena je zabeležena 15. septembra, kada je hiljadu kubnih metara gasa koštalo 963,9 dolara.
Analitičari su visoke cene plavog goriva povezivali sa stabilnom potražnjom dok zalihe u evropskim skladištima nisu na zavidnom nivou, kao i sa neodređenom situacijom sa „Severnim tokom 2“. I dalje je otvoreno pitanje da li se Gasna direktiva EU odnosi na projekat.
Rosnjeft - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
RUSIJA
Hoće li ruski naftni gigant napuniti gasom "Severni tok 2"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala