- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Americi stiglo upozorenje iz EU: Biće posledica

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Evropske unije u Briselu
Zastave SAD i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel upozorio je i kritikovao SAD zbog nedostatka transparentnosti i lojalnosti prema transatlanskim partnerima što, kako je naveo, pokazuju jednostrane odluke Vašingtona da se povuče iz Avganistana i američki bezbednosni pakt sa Australijom i Velikom Britanijom.
Mišel je rekao da su ove odluke SAD pokazale "očigledan nedostatak transparentnosti i lojalnosti" iako je, kako je naglasio, američki predsednik Džozef Bajden ranije ove godine objavio da se "Amerika vratila" nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp četiri godine zastupao politiku "Amerika na prvom mestu".
On je, obraćajući se grupi novinara u Njujorku, gde se održava Generalna skupština UN, ponovio da je transatlanski savez "najvažniji savez za nas u EU", prenosi AP.
"Ne dovodim u pitanje ovaj savez, ali pitam: Da li postoji sumnja u SAD o značaju ovog saveza sa Evropom?", upitao je Mišel.
On je upozorio da će najava novog saveza između SAD, Velike Britanije i Australije i odluka SAD da zajedno sa Velikom Britanijom proda podmornice na nuklearni pogon Australiji, a čime je okončan raniji dogovor između Francuske i Australije, imati posledice, preneo je Tanjug.
Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon.
Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.
Američka podmornica - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SVET
„Zabili su nam nož u leđa": Skandal svetskih razmera zbog dogovora Amerike, Australije i Britanije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala