- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambasada Rusije: Smešni dokazi o umešanosti trećeg lica u slučaj Skripalj

© Sputnik / Alekseй FilippovZgrada ruske ambasade u Londonu
Zgrada ruske ambasade u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Velikoj Britaniji nazvala je smešnim korišćenje podataka o ulasku i izlasku nekog lica u Veliku Britaniju u svojstvu dokaza o umešanosti u trovanje Julije i Sergeja Skripalja.
„Poput prošlih optužbi iznetih tokom ove ‘istrage’, ni javnosti ni ruskoj strani nisu predstavljene nikakve konkretne činjenice koje bi ukazivale na umešanost ove osobe u događaje iz 2018. godine. A pokušaj da se informacije o dolasku i odlasku određenog lica sa teritorije Velike Britanije u neke dane marta 2018. godine predstave kao ‘novootkrivena okolnost’ izgleda potpuno smešno“, navodi se u komentaru ruske diplomatske misije u Londonu.
Ambasada je podsetila da je izručenje državljana Rusije drugim zemljama nemoguće barem u skladu sa ustavom zemlje i da će se ovaj princip i dalje poštovati.

Otvoreni za saradnju

U saopštenju ambasade se dodaje da je Moskva spremna da sarađuje u slučaju trovanja Julije i Sergeja Skripalja ako London odustane od koncepta imenovanja krivaca.
„Ruska strana je i dalje otvorena za profesionalnu saradnju preko nadležnih resora, ako Velika Britanija odustane od koncepta politički motivisanog ‘imenovanja’ krivaca“, ističe se u saopštenju.
Takođe se napominje da je ruska strana u početku nudila punu i otvorenu saradnju preko bezbednosnih organa radi utvrđivanja činjenica o onome što se dogodilo u Solsberiju, ali su Britanci preferirali zatvorenu istragu.
„Kao rezultat toga, još jednom čujemo da je još jedan naš državljanin navodno umešan u ‘pokušaj atentata’ i da je, štaviše, agent GRU“, dodala je ambasada.
Britanska protivteroristička policija saopštila je u utorak da je Tužilaštvo identifikovalo i podiglo optužnicu protiv trećeg osumnjičenog u slučaju trovanja Skripalja. Prema tvrđenju britanskih istražitelja, radi se o „oficiru GRU-a Denisu Sergejevu“ koji je navodno u Veliku Britaniju stigao pod pseudonimom „Sergej Fedotov“. On je optužen za zaveru za ubistvo Sergeja Skripalja, pokušaj ubistva Sergeja Skripalj, Julije Skripalj i britanskog policajca Nika Bejlija, za nanošenje teških telesnih povreda Juliji Skripalj i Niku Bejliju, kao i za posedovanje i upotrebu hemijskog oružja. Ranije je po istom slučaju izdata poternica za Ruslanom Boširovom i Aleksandrom Petrovom.
U engleskom gradu Solsberiju su 4. marta 2018. godine, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani bivši oficir Glavne obaveštajne uprave (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, što je dovelo do velikog međunarodnog skandala.
London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umešana i Rusija, što Moskva kategorički poriče. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u maju 2018. godine izjavio da se pitanje Skripalja poteže bez bilo kakvih dokaza o krivici Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala