- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

5G mreža u Srbiji: Objavljeno ko želi da je širi

CC0 / Pixabay/F. Muhammad / Toranj mobilne telefonije i 5g mreže
Toranj mobilne telefonije i 5g mreže - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Regulatorni okvir kao preduslov za početak javnog nadmetanja za dodelu frekvencija za korišćenje 5G mreže u Srbiji postoji, a za njih su zainteresovani SBB, Telekom, Telenor i A1, izjavila je Vladana Radisavljević Đorđević, rukovodilac Grupe za planiranje i razvoj elektronskih komunikacionih mreža u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Ona je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), koji je uz podršku komore organizovalo Društvo za informatiku Srbije, ocenila da se sa uvođenjem 5G mreže ne kasni.
Vladana Radisavljević Đorđević je navela da je na osnovu stvorenog regulatornog okvira, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL pre malo više od tri meseca objavila javni poziv operatorima da se prijave za korišćenje određenih radio frekvencijskih opsega.
„Interesovanje za radio frekvencije su iskazala četiri operatora i to SBB, Telekom, Telenor i A1 a na osnovu prikupljenih podataka i svojih analiza RATEL će doneti odluku ako smatra da su ispunjeni uslovi za dodeljivanje dozvola po sprovođenju postupka javnog nadmetanja“, istakla je ona.
Objasnila je da dalja procedura podrazumeva da regulatorno telo odluku dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje radi na tzv. Pravilniku o minimalnim uslovima.
Pravilnik će sadržati podatke kao što su minimalna cena za deo spektra, koliko će se dozvola izdati, postoji ili obaveza pokrivanja duga i slično.
„Nakon što Ministarstvo donese pravilnik, regulator raspisuje javno nadmetanje čiju proceduru i sprovodi", rekla je Vladana Radisavljević Đorđević, prenosi Tanjug.
Istakla je i da se Srbija u okviru evropskih integracija i poglavlja 10. trudi da se usaglasi sa relevantnim i važećim direktivama u elektronskim komunikacijama.
Navela je da se u skladu sa tim u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija priprema Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama kojim će naša zemlja biti usklađena sa važećom evropskom regulativom u ovoj oblasti a pomenuti zakon bi trebalo da se usvoji do kraja ove godine.
Više učesnika konferencije je iznelo stav da se sa uvođenjem 5G mreže u Srbiji kasni, a Zoran Živković iz firme „Towers net“ ukazao je da smo 2019. godine imali ozbiljne najave da se uvodi 5G mreža i da tender samo što nije raspisan, a da dve godine kasnije tog tendera još nema.
Naveo je primer Velike Britanije koja u julu 2019. nije imala nijednu 5G stanicu, a sada su mnogi britanski gradovi pokriveni ovom mrežom.
Prema njegovim rečima, Srbija mora da drži tehnološki korak sa svetom i da ima 5G mrežu kao što je imaju Kinezi, Nemci, pa i Afrika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala