- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o „zastrašivanju“ na izborima: Istina, bilo ga je – ali iz Brisela

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Pozivajući na antiruske sankcije Evropska unija je stvorila atmosferu bez presedana uoči izbora za Državnu dumu Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova negirajući optužbe EU da su izbori održani „u atmosferi zaplašivanja nezavisnih posmatrača“.
Konkretno, tu optužbu na račun Rusije izneo je ranije danas portparol Evropske unije Peter Stano, koji je takođe rekao da „u Briselu ne mogu da daju jasnu ocenu kako su u Rusiji održani izbori za Dumu, budući da u zemlji nije bilo dovoljno posmatrača“.
„Mogla bih da kažem da Stano nije u pravu, ali reći ću drugačije. On jeste u pravu – bilo je atmosfere zastrašivanja, i to kakve, bez presedana, ali ne unutar zemlje, već izvan nje“, istakla je portparolka za televiziju „Rusija 1“.
Diplomata je podsetila da je dan uoči glasanja, 16. septembra, Evropski parlament usvojio izveštaj u kojima se govori direktno o sankcijama koje će biti uvedene Rusiji.
„Da li je to zastrašivanje? Naravno, i to direktno“, rekla je portparolka.
S tim u vezi, naglasila je da je „priprema za tu rundu zastrašivanja počela mnogo pre izbora i pre izveštaja EP“, kada je u julu Odbor za međunarodne poslove EU usvojio izjavu da ne namerava da prizna izbore u Rusiji.

OEBS sam „zakuvao čorbu“ sa posmatračima

Istovremeno, Zaharova je optužila Kancelariju OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava da je namerno odlučila da provocira kada je odbila da pošalje posmatrače na izbore.
Prema rečima portparolke, najinteresantnije je što su oni sami „zakuvali čorbu“ sa posmatračima.
Ona je objasnila da je Rusija bila spremna da primi 50 osoba iz misije OEBS-a, ali da im ta brojka nije odgovarala.
„Rekli su da mora da dođe 500 ljudi. Odnosno, namerno su započeli provokacije kako bi šef evropske diplomatije Žozep Borelj, njegov portparol i svi drugi mogli da kažu da navodno nema međunarodnih posmatrača u Rusiji, a da tih kojih ima, nisu oni kakvi su potrebni Kancelariji“, zaključila je Zaharova.
Podsetimo, izbori za Državnu dumu Rusije održani su 17-19. septembra. Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), nakon obrade više od 95 odsto glasova, najveći broj glasova je osvojila Jedinstvena Rusija sa više od 49 odsto glasova. Iza nje sledi Komunistička partija (19 odsto), a zatim LDPR (7,5 odsto) i Novi ljudi (5,4 odsto).
Fasada zdanja Centralne izborne komisije (CIK) Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Rusija: OEBS posmatra izbore u drugim zemljama u smanjenom formatu, ali u našoj ne – ne razumemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala