- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina optužila za „veleizdaju“ sve koji su pomogli „državi-agresoru“ oko izbora na Krimu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaIzbori u Rusiji
Izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je krivični postupak prema članu veleizdaja protiv uključenih u lažno glasanje na izborima za Državnu dumu Rusije na teritoriji Krima, saopštila je pres-služba SBU.
„Istražitelji ukrajinske Službe bezbednosti pokrenuli su krivični postupak u vezi sa nezakonitim izborima za Državnu dumu Rusije koji su proteklih dana održani na teritoriji privremeno okupiranog Krima“, javlja pres-služba.

„Svi koji su uključeni u ovo pseudo-glasanje su dokumentovani, kako među zvaničnim predstavnicima Ruske Federacije, tako i među građanima Ukrajine koji su, kršeći domaće zakonodavstvo, pomagali državi-agresoru“, navodi se u saopštenju na sajtu SBU.

Istovremeno, napominje se da je krivični postupak pokrenut po članu „veleizdaja“, za šta odgovornima može da bude izrečena kazna zatvora od 12 do 15 godina.
Sekretar Saveta bezbednosti Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je ranije da je ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) u petak doneo odluku da uvede sankcije organizatorima izbora za Državnu dumu „na Krimu i u Donbasu“.
Nakon toga odmah je usledila reakcija šefa izborne komisije na Krimu Mihaila Mališeva koji je ukrajinske sankcije okarakterisao kao histeriju.
Izbori za Državnu dumu održani su ove godine od 17. do 19. septembra. Državna duma bira se na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu: 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 – iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.
Krim je postao ruski region nakon referenduma u ​​martu 2014. godine. Ukrajina i dalje Krim smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom. Moskva je više puta izjavljivala da su stanovnici Krima demokratski, u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala