- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stejt department: Uslovi na izborima u Rusiji nisu doprineli poštenoj proceduri

© AFP 2023 / DANIEL SLIMZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Izbori za Državnu dumu Rusije održani su u uslovima koji „nisu olakšali slobodnu i poštenu proceduru“ glasanja, smatra portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„Izbori za Državnu dumu 17-19. septembra u Ruskoj Federaciji održani su u uslovima koji nisu doprineli slobodnoj i poštenoj proceduri. Zakon o ‘ekstremističkim organizacijama’, ‘stranim agentima’ i ‘nepoželjnim organizacijama’ koje su primenile ruske vlasti u velikoj meri je ograničilo politički pluralizam i stvorilo prepreke ruskom narodu za ostvarivanje njegovih građanskih i političkih prava“, navodi se u Prajsovoj pismenoj izjavi.
Ograničenja koja su primenile ruske vlasti, a kojima su prethodili veliki napori da se marginalizuju nezavisne političke ličnosti, takođe su sprečila Kancelariju OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava i njegovu (OEBS-a) Parlamentarnu skupštinu da posmatraju izbore, što je smanjilo nivo transparentnosti koja je neophodna za poštene izbore“, istakao je portparol.
Prema njegovim rečima, „ove radnje su u suprotnosti sa obavezama Rusije, uključujući i u okviru Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, kao i njenim obavezama prema OEBS-u i drugim međunarodnim i regionalnim strukturama“.
„Pozivamo Rusiju da ispuni svoje međunarodne obaveze o poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i da prekine kampanju pritiska na civilno društvo, političku opoziciju i nezavisne medije. Štaviše, ne priznajemo održavanje izbora za Državnu dumu Rusije na suverenoj teritoriji Ukrajine i potvrđujemo našu nepromenjenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine“, dodao je Prajs.
Izbori za Državnu dumu održani su ove godine od 17. do 19. septembra. Državna duma bira se na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu: 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 – iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.
Podsetimo, u samim Sjedinjenim Američkim Državama od 1938. godine je na snazi Zakon o registraciji stranih agenata (FARA). Prema odredbama ovog zakona, kompanije ili lica registrovana kao strani agent, što može zahtevati Ministarstvo pravde zemlje, moraju američkim vlastima da obelodanjuju informacije o svojim aktivnostima, uključujući i finansijske. Registracija kao strani agent u mnogim slučajevima ozbiljno ometa rad organizacije i može da šteti ugledu ili dovede do drugih rizika pri radu u Sjedinjenim Američkim Državama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala