- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mitropolit Ilarion: Ono što se dogodilo u Crnoj Gori je sramota

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPredsedavajući Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev)
Predsedavajući Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev) - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Predsedavajući Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev) izjavio je za Sputnjik da Ruska pravoslavna crkva (RPC) ne može da ima nikakvu drugu reakciju na događaje u Crnoj Gori osim negativne.
„Veoma mi je drago što se program ‘Crkva i svet’ gleda u Crnoj Gori i što predsednik Crne Gore lično obraća takvu pažnju na moje izjave na televiziji. Mislim da, prateći šta se dešava komentarišemo sve što vidimo. Kada vidimo kako u Crnoj Gori srpski patrijarh i mitropolit sleću helikopterom, a ispred njih nose štitove da ih ne bi pogodili snajperisti – onda mislim da u našoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi može biti samo takva reakcija“, rekao je mitropolit.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Rusiju za otvoreno mešanje u unutrašnje poslove Crne Gore i agresiju uz pomoć RPC i Srpske pravoslavne crkve (SPC). U saopštenju Đukanovićevog kabineta, objavljenom u nedelju na zvaničnom sajtu šefa države, navodi se da se predsedavajući Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ mešao u unutrašnjih poslova Crne Gore.
Prethodno je u programu „Crkva i svet“ na „Rusiji 24“ mitropolit Ilarion postupke Đukanovića nazvao „sramotom Crne Gore“, uključujući i pokušaje ometanja ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.
Na Cetinju u Crnoj Gori je 4-5. septembra došlo do sukoba protivnika ustoličenja mitropolita SPC i policije. Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je snimak na kojem savetnik predsednika za bezbednost i bivši direktor policije Veselin Veljović učestvuje u svađi i sukobima sa pripadnicima policije, a kasnije je i priveden zbog sumnje da je napao službeno lice na dužnosti. Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić za nasilne proteste je okrivio Demokratsku partiju socijalista predsednika Mila Đukanovića. Mitropolit Joanikije takođe je optužio Đukanovića za organizovanje protesta. Đukanović je rekao da incident predstavlja sramotu Srpske pravoslavne crkve i vlade Crne Gore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala