- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ljubinka Milinčić: Putinov autoritet bio presudan na izborima, ali tu su još dva autoriteta

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Glavna i odgovorna urednica Sputnjik Srbija Ljubinka Milinčić ocenila je da je za uspeh Jedinstvene Rusije na parlamentarnim i regionalnim izborima u Rusiji presudan bio Putinov autoritet, ali i još dva autoriteta "teške kategorije" – ministara Sergeja Šojgua i Sergeja Lavrova koji su veoma cenjeni u Rusiji.
Milinčićeva je gostujući na RTS-u izjavila da je pitanje na izborima u Rusiji bilo da li će Jedinstvena Rusija osvojiti dvotrećinsku, odnosno ustavnu većinu, ili prostu većinu.
"Koliko se u ovom trenutku može zaključiti, dobila je ustavnu većinu. Dve trećine parlamenta će pripadati Jedinstvenoj Rusiji. Ušle su još četiri stranke, nije se mnogo promenio sastav parlamenta. Drugi su komunisti, treća Pravedna Rusija, četvrta je nova partija koja se zove Novi ljudi", istakla je Milinčićeva.
Ljubinka Milinčić je dodala da će se ovi izbori razlikovati od prethodnih po broju pokušaja elektronskih napada.
"Bio je cilj da se dokaže kako su izbori falsifikovani, a da bi se to uradilo, formirane su čitave ekipe. Ja sam gledala dnevnik pre neki dan, u minutu 1.000 novih klipova u kojima se dokazuju neki prekršaji na biračkim mestima. Kada se analizira, vidi se koliko su amaterski napravljeni i koliko je to zapravo falsifikat, na prvi pogled. Ali, kroz mreže svašta prođe, ljudi samo krajičkom oka vide", rekla je Ljubinka Milinčić.
Ona je istakla da je između 80 i 90 odsto prijava na biračkim mestima lažno, ali i da je zabeležena osoba koja je glasala elektronski, a nakon toga i lično, na biračkom mestu.
"To su pojedinačni slučajevi, prema izveštajima komisije, koji ne mogu da utiču na ukupan rezultat", naglasila je Milinčićeva.
Navela je da je vlast učinila sve da izbori budu transparentni tako što u glasačkoj kutiji postoji brojač i da se vidi koliko je papira ubačeno, ali i da kamere postoje na svakom biračkom mestu i da svi mogu da se uključe i gledaju šta se dešava na izborima.
"Glavna stvar je pokušaj sajber-falsifikata svega što se desilo. Rusija je upozoravala i pred izbore i u toku izbora. Američki ambasador je pozvan u Ministarstvo inostranih poslova da mu se kaže da nije u redu da se Amerikanci, koji su toliko kukali da su im se Rusi mešali, mešaju u ruske izbore, ali to je odlika vremena, svi se mešaju gde god mogu da se umešaju. Prema tome, nadam se da se Rusija dobro zaštitila", istakla je Milinčićeva.
Ocenila je da će novi saziv Dume biti poznat brzo, pošto se rezultati obrađuju elektronski.
U prethodna tri dana u Rusiji su održani parlamentarni i regionalni izbori za 450 poslanika Državne dume. Poslanici se biraju na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu – 225 poslanika sa stranačkih lista i još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu. Osim poslanika, građani Rusije birali su i guvernere.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala