- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Komšić: Bosna i Hercegovina će biti i bez Dodika, pogotovo

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljko Komšić i Milorad Dodik
Željko Komšić i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da Milorad Dodik nije neophodan da bi BiH funkcionisala.

„Ove zemlje će biti i s njim, a i bez njega, pogotovo“, kazao je Komšić.

On je to rekao za portal „Kliks“ iz Njujorka, nakon što je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik saopštio da Komšić tamo boravi samoinicijativno.
Dodik je istakao da Komšić nije imao saglasnost sva tri člana Predsedništva BiH za učešće na Generalnoj skupštini UN, navodeći da je on u Njujorku privatno.

Dodik pisao Guterešu

Dodik je ovim povodom uputio pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kom ga je obavestio da, zbog internih pravila i procedura koje propisuju dužnosti i obaveze Predsedništva BiH, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlašćenje da dâ izjavu pred bilo kojim međunarodnim telom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasedanje Generalne skupštine UN.
„U svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH i u svetlu interesa bilo kog od članova Predsedništva /bilo predsedavajućeg ili druga dva člana/ da se zvanično obrati 76. Generalnoj skupštini UN u ime BiH, dopustite mi da Vas ljubazno podsetim da BiH ima kompleksan izborni sistem, a trenutno i vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu jednostranim, nedemokratskim postupcima nekih predstavnika međunarodne zajednice“, naveo je Dodik u pismu.
Nažalost, dodao je Dodik, svedoci smo situacija kada neki zvaničnici zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tela prezentovanjem neusklađenih i neovlašćenih izjava koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH.
„U slučaju takvog poduhvata, imajte na umu da govornik, bez obzira na čin ili položaj koji zauzima, daje izjavu samo u svoje ime, iznoseći lični stav ili stav njegove/njene stranke, ali ni pod kojim uslovima takva izjava ne sme biti smatrana da je data u ime BiH. Isto to se mora primeniti na bilo kog od članova Predsedništva BiH“, naveo je Dodik.
On je upozorio da je neistinita zlonamerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru člana Predsedništva BiH Željka Komšić, i da ona odražava konstantu praksu zamene teza koja u više navrata ističe samo jednu etničku pripadnost kao pokretača svih problema u BiH, preneo je RTRS.
„Shodno tome, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja zatvara oči pred pokušajima poput ovoga navedenog u sadržaju pisma“, naglasio je Dodik.
On je pozvao Gutereša da ima na umu da je delegacija koja će prisustvovati 76. sednici Generalne skupštine UN, a koja navodno prisustvuje u ime BiH, zapravo nije delegacija BiH odobrena i ovlašćenja od nadležnih institucija i prema procedurama koje su na snazi u BiH, na bilo kom nivou, nego privatna ekspedicija samoizabranih članova, bez mandata i zajedničkih uputa i stavova.
Dodao je da svako davanje zvanične pažnje toj, kako je naveo, ilegalnoj grupi direktno šteti BiH i njenom unutrašnjem balansu.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
REGION
Dodik: Postupak Komšića pokazuje da u BiH vlada haos /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala