- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Komemoracija Dušanu Dudi Ivkoviću: „Košarka nije bila deo njegovog života već njegov život“ /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKomemoracija Dušanu Dudi Ivkoviću
Komemoracija Dušanu Dudi Ivkoviću - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
U Narodnoj Skupštini Srbije održana je komemoracija povodom smrti legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića na kojoj su, između ostalih govorili njegovi nekadašnji igrači, saradnici i prijatelji, Željko Obradović i Predrag Danilović.
Komemoraciji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se po dolasku u Skupštinu upisao u knjigu žalosti.
Posle minute ćutanja, prvi se okupljenima obratio glumac Goran Sultanović, prijatelj Dušana Ivkovića.
„Uvek je sa ponosom isticao da su Crveni krst i Radnički bili škola života za njega. Tu je upoznao košarku koju je, što je manje poznato, vrlo dobro igrao. Bio je kapiten ekipe koja je osvojila juniorsko prvenstvo 1962. godine. Posle odbrane diplomskog rada na Rudarsko-geološkom fakultetu 1969. godine otišao je na odsluženje vojnog roka, a potom je započeo trenersku karijeru“, naveo je Sultanović.
Velike zasluge za to imao je legendarni Bora Cenić.
„Duda je govorio da mu je stariji brat Slobodan bio idol, a trenerski put je utabao Bora Cenić. Godine 1973. je osvojio prvi trofej, titulu juniorskog prvaka Srbije, a seniori Radničkog su postali šampioni države sa njegovim bratom Pivom na klupi. Duda je imao svoju ulogu, bio je zadužen za rad sa centrima prvog tima i od tada su se ređali njegovi uspesi u klupskoj i reprezentativnoj košarci“, dodao je Sultanović.

„Košarka je bila njegov život“

U ime Košarkaškog saveza Srbije obratio se predsednik Predrag Danilović koji je istakao da taj savez ne bi bio to što jeste da nije bilo Dušana Ivkovića.
„Danas mnogi ubiru plodove njegovog poluvekovnog rada u košarci. Košarka nije bila deo njegovog života već njegov život“, naveo je Danilović.
I potom nastavio...
„Prilično mi je teško ovo palo i ponosan sam što sam za života njegovog mu rekao da ga volim i poštujem i da ću ga celog života voleti i poštovati kao i njegovu familiju. Za svaku bitniju odluku sam se savetovao sa njim, sada... Sada, teško... On će uvek da bude moj selektor, to je bio to će da ostane. I iznad svega, moja ljubav prema njemu“, rekao je Danilović kroz suze.
Obratio se i Željko Obradović, najtrofejniji evropski trener i Ivkovićev kum.
„Otišao je čovek koji je meni bio sve“, rekao je, između ostalog, Obradović.
Od Ivkovića se oprostio i Vučić, navodeći da je kao predsednik Srbije ponosan jer je Srbija imala takvog čoveka i što će ga imati.
„Ponosan, iako je fizički velikan otišao, on nikada neće otići iz Srbije niti će ga iko zaboraviti. Nisu to kurtoazne reči, nego ostaje ono nemerljivo, medalje i uspesi, i ne samo to — već je on nosilac jednog drugačijeg duha“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je dodao da je imao tri duga razgovora sa legendarnim trenerom.
„Video sam koliko je ozbiljan, odgovoran čovek, video sam da takvim ljudima ne možete da oduzmete ništa. U najtežim momentima za njegovu porodicu, moram da kažem, nećete ga videti više, ali će on uvek biti tu. Možete nekoga da volite ili ne volite, ali iza ostaju velika dela“, naveo je Vučić.
Među prisutnima je, pored članova porodice i prijatelja, i veliki broj legendi srpske, ali i evropske košarke — Željko Obradović, Dimitris Itudis, Nenad Krstić, Marko Kešelj, Nikola Peković, Raša Radovanović, Novica Veličković, Raša Nestorović, Nataša Kovačević, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević...
Duda Ivković preminuo je u četvrtak, 16. septembra, u 78. godini.
Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena i najtrofejniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Evropskim prvenstvima.
Selektor Srbije bio je od 2008. do 2013. godine i osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu, da bi trenersku karijeru završio 2016. godine.
Od košarke se oprostio godinu dana kasnije.
U trenerskoj karijeri je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, Anadolu Efes, Dinamo iz Moskve i CSKA.
Ivković će biti sahranjen u utorak, u 12 sati, u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.
Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
SPORT
Rusija se oprašta od Dude: Legende nikad ne umiru
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
SPORT
Duda Ivković otkrio je Ljubinki Milinčić zašto je Rusija „retka zemlja“
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
SPORT
Rusi i „srpski kum“ posvetili Dudi Ivkoviću trofej
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala