- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvati će bez viza moći u Ameriku

© AP Photo / Elvir TabakovicČovek postavlja zastev Hrvatske i SAD na banderu
Čovek postavlja zastev Hrvatske i SAD na banderu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države kroz nekoliko dana ukinuće vize za Hrvatsku, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.
„Mi smo pred ukidanjem viza SAD za hrvatske državljane. Na tome smo dugo radili. Mislim da je konačno i ta prepreka, koja je usporila i trgovinske i investicione tokove sa SAD, uskoro iza nas“, rekao je hrvatski premijer, prenosi Indeks.
Vize za SAD trebalo bi za Hrvatsku da budu ukinute najkasnije do 30. septembra - završetka američke fiskalne godine. Tokom leta iz SAD su dolazili signali da će se to dogoditi.
Početkom avgusta, američki državni sekretar Entoni Blinken nominovao je Hrvatsku za ukidanje viza.
„Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnog napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje učesnice. Nadamo se još jačem odnosu SAD i Hrvatske“, napisao je Blinken na Tviteru.
Hrvatska na izuzeću od viznog režima radi od 2007. godine.
Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduslove, a poslednji koji je Hrvatska trebalo da zadovolji je manje od tri posto odbijenih zahteva za vizu.
Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice EU kojima SAD dosad još nisu ukinule vize. Evropska komisija je od SAD još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i ostale zemlje Unije. Čak je zapretila i recipročnim merama, ali to se nije dogodilo.
Poljska je tek krajem prošle godine isključena iz viznog režima, nakon što je sprovela kampanju kojom je podsticala preduzetnike i funkcionere, za koje je bilo gotovo sigurno da će dobiti vizu, da predaju zahtev.
Sličnu kampanju ove godine je sprovela i Hrvatska, koja je već 30. septembra prošle godine spustila broj odbijenih zahteva na četiri odsto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala