- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evroposlanik: Zapad smatra izbore u Rusiji nelegitimnim samo zato što su ruski

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPrebrojavanje glasova na parlamentarnim izborima u Rusiji
Prebrojavanje glasova na parlamentarnim izborima u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Zapadne zemlje će smatrati da je svaka inovacija na izborima u Rusiji nedovoljna da bi se glasanje priznalo kao legitimno samo zato što se izbori održavaju u Rusiji, smatra je poslanik Evropskog parlamenta i nezavisni posmatrač na izborima za Državnu dumu Tjeri Marijani.
Marijani je primetio da, na primer, na biračkim mestima u zapadnim zemljama nema novina sa ku-er kodovima i video-nadzor, ali iz nekog razloga Zapad i dalje smatra da su takvi izbori legitimni.
„Znate, bez obzira na to koje nove mere uvedete, one nikada neće biti dovoljne iz jednog jednostavnog razloga – iz prostog razloga što ste Rusi. To je dovoljno“, rekao je Marijani na konferenciji za novinare u Moskvi.
Prema njegovim rečima, u zapadnim zemljama se apsolutno bez presedana promenilo sledeće: ako su ranije izbori jedva da su bili održani, a zapadne zemlje bi odmah optužile Rusiju da su izbori nezakoniti, sada je sve počelo da se dešava mnogo brže – „izbora još nema, a već su proglašeni za nelegitimne“.
„Naravno, ovde se samo može konstatovati činjenica da je ovo apsolutno politizovan pogled na stvari“, naglasio je on.
Marijani je dodao da su izbori u Rusiji održani na najvišem nivou.
On je objasnio da je bio međunarodni posmatrač na izborima u Sankt Peterburgu, da je obišao 20 biračkih mesta i da nije video ništa nenormalno.
„Imali smo priliku da razgovaramo sa posmatračima iz različitih političkih partija i apsolutno svi su govorili da na izborima nisu videli nikakve nepravilnosti“, istakao je on.
Evroposlanik je takođe dodao da je pročitao mnogo vesti o izborima u Rusiji, ali da nije mogao da nađe njihovu potvrdu. Sličan stav izneo je i osnivač Međunarodne diplomatske opservatorije Vito Gritani.
„Nismo primetili nikakve dezinformacije ili prevare. Stekli smo divno iskustvo u posmatranju koje je potrebno podeliti u našim zemljama. O Rusiji nam je rečeno da postoje rudimenti komunizma i užasna kontrola… Ja sam video mnogo nasmejanih birača“, konstatovao je on.
Izbori za Državnu dumu održani su ove godine od 17. do 19. septembra. Državna duma bira se na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu: 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 – iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.
Evropski parlament je u četvrtak većinom glasova odobrio izveštaj o strategiji odnosa sa Rusijom koji predviđa nepriznavanje septembarskih izbora za Državnu dumu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala