Dani duhovne kulture Rusije – Sećanje na ruske dobrovoljce koji su branili Srbiju

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPortret Vasilija Poljenova
Portret Vasilija Poljenova - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji, kojima se obeležava 145. godišnjica od početka Srpsko-turskog rata i dolaska Ruskog dobrovoljačkog pokreta u Srbiju, održaće se od 22. do 24. septembra u Beogradu.
Jedan od centralnih događaja manifestacije biće izložba dela velikog ruskog slikara Vasilija Polenova, koja će biti priređena u Muzeju pošte u Beogradu.

Vasilije Polenov – Veliki ruski umetnik koji je branio Srbiju

Akademik Vasilije Polenov (1844 – 1927) borio se kao ruski dobrovoljac na strani Srba u Srpsko-turskom ratu 1876. godine.
Posetioci izložbe „Vasilij Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika“ imaće mogućnost da vide radove ruskog umetnika koji se čuvaju u fondovima Tretjakovske galerije i Muzeja V. D. Polenova, kao i odlomke iz njegovog „Dnevnika ruskog dobrovoljca“, koji je prvi put objavljen u časopisu „Pčela“ 1877. godine.
© Sputnik / Юriй Kaver / Uđi u bazu fotografijaMuzej Vasilija Poljenova
Muzej Vasilija Poljenova - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Muzej Vasilija Poljenova
Organizatori izložbe su Pošta Srbije, Tretjakovska galerija, Državni memorijalni istorijsko-umetnički i prirodni muzej-park Vasilija Dmitrijeviča Polenova, Ruski dom u Beogradu i Ruski naučni institut u Beogradu.

Sećanje na ruskog general-majora Mihaila Černjajeva

U okviru manifestacije „Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji“ u Istorijskom muzeju Srbije biće priređena i izložba posvećena glavnom komandantu srpske armije, ruskom general-majoru Mihailu Černjajevu „Povrtak generala – 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“, čiji je autor istoričar Aleksej Timofejev.
Posetioci će biti u prilici da saznaju detanje o jedinstvenom događaju u istoriji ruskog naroda, koji se dogodio pre 145 godina, kada se prvi put pojavio fenomen vojnog dobrovoljačkog pokreta, nezavisno od države, koji su podržavali istaknuti predstavnici vojne, poslovne i naučne elite.
© Ruski domPlakat izložbe "Povratak generala - 145 godina dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju"
Plakat izložbe Povratak generala - 145 godina dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Plakat izložbe "Povratak generala - 145 godina dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju"
Srpskoj naučnoj javnosti i publici po prvi put će biti predstavljene fotografije iz albuma „Uspomene o Srbiji“, dobrovoljačke nagrade, lični zapisi i prepiska Mihaila Černjajeva s organizatorima pokreta Ivanom Isakovom i Nikolajem Rajevskim.
Organizatori izložbe su Istorijski muzej Srbije, Državni istorijski muzej iz Moskve i Ruski dom u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Ruske Federacije.
Na otvaranju izložbe 24. septembra posetiocima će se obratiti zamenica ministra kulture Rusije Olga Jarilova, pomoćnica ministra za očuvanje kulturnog nasleđa i digitalni razvoj u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Danijela Vanušić i direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić.
Izložbe posvećene Vasiliju Polenovu i Mihailu Černjajevu će trajati do 7. oktobra.

Obeležavanje jubileja Dostojevskog

U okviru „Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji“ biće obeležen još jedan veliki jubilej – 200 godina od rođenja velikog ruskog pisca Fjodora Dostojevskog – otkrivanjem murala s portretom književnika u Ulici Dostojevskog na Čukarici.
Autor murala je srpski ulični umetnik Milan Milosavljević Deroks, a na njemu je predstavljen stilizovani portret Dostojevskog sa citatom iz „Dnevnika pisca“ na srpskom jeziku, dimenzija 6,5 sa 4,5 metara. Mural se nalazi na zgradi Kulturnog centra Čukarica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala