- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

CIK Rusije: Sajber-napadi otežavali izbore

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaElektronsko glasanje na izborima u Rusiji
Elektronsko glasanje na izborima u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Neviđeni sajber-napadi otežavali su život na izborima, izjavila je predsednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova.
„Ono što nam je otežavalo život su neviđeni sajber napadi. I na sajt i na sve naše resurse“, rekla je Pamfilova.
Pamfilova je istakla da je „neverovatno da smo izdržali ove sajber-napade.
„Snaga sistema je velika. Ali činjenica je da smo bili podvrgnuti napadima u neviđenim razmerama“, dodala je ona.
Prema njenim rečima, na izborima u Rusiji nije bilo moguće da se sakrije nijedna nepravilnost. To garantuje transparentni sistem.
„Za to smo stvorili najtransparentniji sistem u kojem se ne može sakriti niti jedan prekršaj... Značajno je manje, mnogo manje (nepravilnosti) nego ikada pre, ali svaka od njih je odmah izlazila na površinu, jer to garantuje transparentnost sistema“, istakla je Pamfilova.

Napadi na resurse CIK iz inostranstva

Predstavnik CIK Aleksandar Sokolčuk je, sa svoje strane, izjavio da su napadi na resurse CIK Rusije uglavnom izvedeni sa stranih IP adresa.
Prema njegovim rečima, u danima izbora u proseku je sajtovima Centralne izborne komisije Rusije pristupalo oko 4.000 sistema za automatsko prikupljanje podataka, robota ili botova.
Sokolčuk je primetio da su sredstva za zaštitu sajta CIK identifikovala niz napada: tri su imala za cilj da identifikuju moguće ranjivosti, ukupnog trajanja više od sedam sati, tri DDOS napada ukupnog trajanja do jednog časa, četiri napada usmerenih na ubacivanje stranog softvera na sajt CIK u ukupnom trajanju do jedan sat.
„Napadi su uglavnom izvedeni sa stranih IP adresa. Tehničke mere koje je preduzela CIK Rusije omogućile su da se obezbedi pouzdan rad sajta CIK i njegove dostupnosti za korisnike interneta“, konstatovao je on.
Izbori za Državnu dumu održani su ove godine od 17. do 19. septembra. Prema podacima Centralne izborne komisije Rusije, prema rezultatima posle obrađenih 98,02 odsto glasačkih listića, u Državnu dumu ulazi pet stranaka. Državna duma bira se na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu: 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 – iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.
Pročitajte još:
Kremlj o proteklim izborima: Konkurentni i transparentni
Izbori u Rusiji: Jedinstvena Rusija osvaja apsolutnu većinu u Državnoj dumi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala