- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Završeni izbori za Dumu, Jedinstvena Rusija u ubedljivoj prednosti /video/

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaGlasanje za Državnu dumu Rusije
Glasanje za Državnu dumu Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Predsednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova objavila je da je glasanje na izborima za Državnu dumu završeno i da je počelo brojanje glasova. Prema obrađenih 23,03 odsto glasačkih listića, partija Jedinstvena Rusija dobila je 43,82 odsto glasova.
Komunistička partija Rusije dobila je 22,56 odsto glasova, Liberalno-demokratska partija – 8,57 odsto, Pravedna Rusija – Za istinu – 7,27 odsto glasova, a stranka Novi ljudi – 6,68 odsto.
Građani Rusije mogli su da biraju između 14 partija, i to: Komunistička partija Ruske Federacije, Zeleni, Liberalno-demokratska partija, Novi ljudi, Jedinstvena Rusija, Pravedna Rusija – Za Pravdu, Jabuka, Partija rasta, Ruska partija slobode i pravde, Komunisti Rusije, Građanska platforma, Zelena alternativa, Otadžbina i Partija penzionera.
Prema rezultatima onlajn glasanja u šest regiona Ruske Federacije, bez Moskve, Jedinstvena Rusija osvojila je 54,25 odsto glasova.
Izlaznost na izborima u celoj Rusiji 19. septembra je prema podacima od 17 časova po srednjoevropskom vremenu bila je 45,15 odsto.
Širom Rusije 17. septembra počeli izbori za poslanike Dume za narednih pet godina, predstavnike 39 regionalnih i lokalnih parlamenata, kao i lidere devet regiona. Glasanje je završeno 19. septembra.
Sastav donjeg doma ruskog parlamenta bira se prema mešovitom principu – 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.
Prema podacima CIK, pravo glasa ima više od 108 miliona ljudi, a kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, njima treba pridodati još dva miliona Rusa koji borave ili žive u inostranstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala