- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto Samson Hamletovič nema sreće u ljubavi /video/

© Foto : Olivera IkodinovićMoskovski Zoološki vrt
Moskovski Zoološki vrt - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Moskovski Zoološki vrt je jedan od najstarijih u Evropi. Otvoren je 1864. godine za vreme cara Aleksandra Drugog, a danas je to jedna od najvećih atrakcija ruske prestonice. Godišnje ga poseti čak 3,8 miliona ljudi.
Sa više od osam hiljada životinja na skoro 22 hektra i preko hiljadu životinjskih vrsta, Moskovski zoološki vrt se ubraja među najveće u Evropi i svetu.
To je prvi zoološki vrt otvoren u Rusiji, nakon što je car Aleksandar Drugi izdao ukaz o stvaranju „živog muzeja pod otvorenim nebom“, ili kako su ga tada nazivali „zoo-bašta“. Inicijatori otvaranja zoo-parka bili su profesori Moskovskog državnog univerziteta, na čelu sa zoologom i antropologom Anatolijem Bogdanovom. Tokom prvih godina postojanja ovde je bilo oko 300 domaćih i divljih životinja, a pokrovitelji zoološkog vrta bile su poznate istorijske ličnosti, poput ruskih careva i članova njihove porodice i pisca Antona Čehova.
Životinje su uglavnom kupovali ili su dopremane sa ekspedicija, ali su mnoge bile i dar viđenijih ljudi tog doba. Na primer, car Aleksandar Drugi poklonio je zoološkom vrtu indijskog slona, veliki knez Konstantin Romanov — nosoroga, a egipatski kediv Ismail-paša — zebru.
© Sputnik / Olivera IkodinovićMoskovski Zoološki vrt
Moskovski Zoološki vrt - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Moskovski Zoološki vrt
Sudbina Moskovskog zoološkog vrta je bila burna, baš kao i istorija cele zemlje. Početkom 20. veka, odnosno 1905. i 1917. godine, zoo-park se našao u središtu revolucionarnih događaja i znatno je stradao — uništen je tek izgrađeni akvarijum, mnoge drvene zgrade su spaljene, izgorele su arhive i biblioteka, a mnoge životinje su uginule.
Posle Oktobarske revolucije zoološki vrt je nacionalizovan i tada je započeo njegov procvat…
Neprestano je radio i tokom Drugog svetskog rata. Bombardovan je dva puta, u zimu i leto 1942. godine, ali je uprkos požaru opstao. Neke životinje su bile evakuisane, ali ipak je najveći deo njih ostao u Moskvi.
U novoj epizodi „Moje Rusije“ saznaćete kako je u Moskvu posle rata stigao vojni trofej — aligator Saturn, za koga se veruje da je bio ljubimac Adolfa Hitlera. Zašto jedna od glavnih zvezda Moskovskog zoo-parka žirafa — Samson Hamletovič Lenjingradov nema sreće u ljubavi i imaju li pande Dindin i Žuj veze sa kineskom tzv. „panda-diplomatijom“.
© Sputnik / Olivera IkodinovićMoskovski Zoološki vrt
Moskovski Zoološki vrt - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Moskovski Zoološki vrt
Takođe, saznaćete i kako su azijski slonovi Pamir i Pipita umesto na Kubu stigli u Moskvu i još mnogo toga.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala