- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ugovorena izgradnja dela auto-puta Niš-Merdare

CC0 / Pixabay / Gradnja auto-puta
Gradnja auto-puta - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Koridori Srbije ugovorili su izgradnju dela deonice auto-puta od Niša do Pločnika.
Ugovor je dodeljen „Štrabagu“ (Strabag AG i Strabag d.o.o.), a ova odluka doneta je, kako se navodi na sajtu Koridora, u četvrtak, 16. septembra.
Radi se, naime, o izgradnji drugog kolovoza i rekonstrukcije postojećeg, približne dužine 5,1 kilometar, između petlje Merošina i petlje Merošina 1. Radovi obuhvataju i izgradnju mostova, petlje Merošina 1, nadputnjaka, propusta, lokalnih puteva i druge pripadajuće poslove.
U zvaničnom obaveštenju se navodi da je ukupna vrednost ugovora 2.655.565.908,59 dinara, odnosno nešto manje od 22,7 miliona evra. To je za oko dva miliona evra više od početne procenjene vrednostiugovora koja je bila 2.420.500.000,00 dinara (nešto manje od 20,7 evra), piše B92.
Pomenut potez (Merošina-Merošina 1) deo je prvog sektora auto-puta od Niša do Merdara. Taj sektor proteže se od Niša do Pločnika i sastoji se od sledećih deonica:
- Deonica 1 (5,5 kilometara) počinje na postojećoj petlji "Merošina (Prokuplje)" na koridoru autoputa E-75 i završava se posle planirane petlje "Merošina- istok";
- Deonica 2 (8,8 kilometara) počinje posle petlje "Merošina-istok" i završava se pre planirane petlje "Prokuplje-istok";
- Deonica 3 (12,8 kilometara) prolazi kroz građevinsko područje Prokuplja. Po izlasku iz tunela u severozapadnom delu Prokuplja, koridor se vraća u dolinu reke Toplice. Deonica obuhvata planirane petlje "Prokuplje - istok" i "Prokuplje - zapad";
- Deonica 4 (5,6 kilometara) počinje u dolini reke Toplice po izlasku koridora auto-puta iz građevinskog područja Prokuplja i završava se neposredno posle planirane petlje "Beloljin";
- Deonica 5 (6,8 kilometara) počinje posle planirane petlje "Beloljin" i završava se u blizini parkirališta Pločnik.
Drugi sektor ide od Pločnika do Merdara, a sastoji se od još tri deonice:
- Deonice 6, 7 i 8 počinju u blizini parkirališta Pločnik i završavaju se na administrativnom prelazu "Merdare".
Kako su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nedavno naveli, na auto-putu Niš-Merdare je predviđena izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.
"Početak radova na izgradnji prve deonice planiran je u novembru 2021. godine. Izgradnja deonica 2, 3 i 4 predviđena je da ide sukcesivno i početak radova očekuje se tokom 2022. godine", poručili su iz Ministarstva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala