- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sistemi za glasanje u Rusiji - stalna meta masovnih sajber napada

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaIzbori u Rusiji
Izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Sistem za onlajnglasanje i sajt Centralne izborne komisije Rusije stalna su meta masovnih sajber napada, saopštio je zamenik šefa CIK Rusije Nikolaj Bulajev.
"Stručnjaci izveštavaju da se sajber napadi izvode gotovo stalno u različitim stepenima agresivnosti, međutim, čini mi se da je to obična praksa. Naučili smo da se s tim nosimo prilično uspešno. Sistemi zaštite to rešavaju", rekao je Bulajev.
Podsetimo, u Rusiji se od 17. do 19. septembra održavaju izbori za Državnu dumu. Kako su saopštili Sputnjiku posmatrači, izbori idu svojim tokom, bez većih prekršaja.
"Izveštaja o mogućim kršenjima ima prilično, kao na svim izborima. Međutim, to je normalno, jer, kao prvo, organizacija izbora je veliki i složen proces, a pod dva, u toku je borba partija i kandidata", saopštila je Jelena Babčenkova iz pokreta "Rusija bira".
Po njenim rečima, kršenja su standardna: nepravilno registrovano biračko mesto, problem sa dokumentima prilikom glasanja van prostorija za glasanje, saradnja sa medijima i posmatračima. Posmatrači pokreta "Rusija bira", kako je saopštila Babčenkova, nisu imali nikakve probleme sa pristupom boračkim mestima i saradnjom sa članovima izborne komisije.
Predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova saopštila je da je do sada na izborima za Državnu dumu glasalo 35,69 odsto upisanih birača. Nešto ranije predstavnik gradske izborne komisije (Moskva) Jurij Jermovov saopštio je novinarima da je za dva dana koliko traje onlajnglasanje u Moskvi svoje izborno pravo iskoristilo 34 odsto birača.
Izbori za Dumu, drugi dan: Mirno i korektno - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
RUSIJA
Izbori za Dumu, drugi dan: Mirno i korektno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala