- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pažnja, pažnja! Snimanje u toku: U Evropi se već digla prašina zbog „Fejsbukovih“ pametnih naočara

CC0 / Pixabay / Naočare sa znakom Fejsbuka
Naočare sa znakom Fejsbuka - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Irska organizacija za zaštitu privatnosti podataka izrazila je zabrinutost zbog novih pametnih naočara, koje je „Fejsbuk“ napravio u saradnji sa kompanijom „Rej ban“, zahtevajući od tehnološkog giganta da objasni da li uređaj može na odgovarajući način da obavesti ljude koje snima.
„Fejsbuk“ je prošle nedelje predstavio pametne naočare, a uređaj je privukao pažnju ne samo medija, već i vlasti u velikom broju zemalja.
Istovremeno, italijansko udruženje „Garante Privacy“, koje takođe vodi računa o bezbednosti podataka korisnika, zatražilo je od Nacionalnog tela za privatnost podataka u Irskoj (DPC) da dobije odgovore od kompanije Marka Zakerberga o tome da li je uređaj u skladu sa zakonima o privatnosti.
Inače, irski regulator vodeće je telo EU za praćenje aktivnosti „Fejsbuka“, jer je evropsko poslovanje tehnološkog giganta stacionirano u Dablinu.
Oba pomenuta regulatorna tela žele da znaju da li uređaj može pravilno da ukaže na to da snima okolinu i da obavesti ljude u blizini korisnika o snimanju koje je u toku.
„Fejsbuk“ do sada nije uspeo da pruži uverljive dokaze da naočare imaju tu mogućnost, ocenili su u irskoj organizaciji.
Naočare imaju veoma malu indikatorsku lampica koja se pali kada se snima. Ni irskom, niti italijanskom regulatornom telu nisu pruženi dokazi da su „Fejsbuk“ ili „Rej ban“ izvršili sveobuhvatno testiranje na terenu kako bi se osiguralo da je pomenuti indikator efikasno sredstvo za obaveštavanje.
„Fejsbukove“ pametne naočare nemaju nikakve detalje koji bi ukazali na to da su posebne već liče na običan „Rej ban“ model. Međutim, ovaj prenosni uređaj dolazi sa dve frontalne kamere, dva zvučnika i tri mikrofona za snimanje okoline. Predviđeno je da baterija traje oko šest sati.
„U skladu s tim, DPC i ‘Garante’ sada pozivaju ‘Fejsbuk’ da potvrdi i pokaže da je LED indikatorska lampica efikasna za svoju svrhu i da pokrene informativnu kampanju kako bi upozorila javnost o tome kako bi ovaj novi proizvod mogao dovesti do podizanja svesti kod ljudi o tome da postoji način da ih neko snima skoro neprimetno“, zaključilo je irsko regulatorno telo, preneo je RTS.
Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg predstavlja aplikaciju Horajzon vorkrums, preteču metaverzuma - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Internet postaje metaverzum, mreža u koju ćemo moći da uđemo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala