- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nestanak konkurencije: Putevi droge otkrili nove trendove u kriminalnim krugovima

© AP Photo / Arnulfo FrancoKokain
Kokain - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Britanske kriminalne grupe blisko sarađuju sa bivšim međunarodnim rivalima, poput italijanske mafije, da bi uvozile sve veće pošiljke kokaina u Evropu, otkrio je rukovodilac Nacionalne kriminološke agencije Lorens Gibons.
Postoje dokazi, rekao je istražitelj Gibons, da britanske bande uspostavljaju sve bolje odnose s drugim moćnim kriminalnim grupama, što je značajna promena u tradicionalnom izuzetno konkurentnom svetu trgovine kokainom.
Gibons, koji ima 40 godina iskustva u ovoj oblasti, naveo je da je NCA počela da pronalazi velike pošiljke kokaina u istom transportnom kontejneru, a za koje se činilo da su podeljene između kriminalnih grupa iz različitih zemalja, koje su udružile snage deleći iste izvore i logistiku.
To znači da britanske bande sarađuju s grupama poput moćnog italijanskog mafijaškog klana Ndrangeta, koji kontroliše veliki deo evropske trgovine kokainom, piše „Gardijan“.
Takav odnos omogućava britanskim kriminalnim grupama da iskoriste ogromnu kupovinu moć i kontakte jedne od najbogatijih kriminalnih organizacija na svetu.
Evropol je 2013. godine procenio da je promet Ndrangete iznosio 44 milijarde funti, više nego „Mekdonaldsa“ i „Nemačke“ banka zajedno.
Analiza NCA pokazuje da je 1.716 britanskih organizovanih kriminalnih grupa uključeno u nabavku droge, od kojih neke kupuju kokain direktno od južnoameričkih kartela koristeći posrednike ili izvore koje je uvela Ndrangeta, zajedno sa korumpiranim zvaničnicima u lukama poput Roterdama i Antverpena, gde se droga nalazi, i koja tako stiže u Evropu.
Gibons je rekao da se kokain danas široko koristi u čitavom britanskom društvu, osporavajući zastarele tvrdnje da je on rezervisan za srednju klasu, preneo je Tanjug.
„To je droga koju koriste svi, od najviših do najnižih društvenih slojeva. To više nije droga za ljude koji imaju mnogo novca“, naveo je Gibons.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala