- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bocan-Harčenko posle glasanja za Dumu: Odnos Rusije sa Srbijom od ogromnog značaja

© Sputnik / Lola Đorđević Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko na glasačkom mestu u ruskoj ambasadi u Beogradu
 Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko na glasačkom mestu u ruskoj ambasadi u Beogradu  - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
„U kontekstu stabilnog razvoja Ruske Federacije i spoljne politike, ogroman značaj ima odnos prema Srbiji. Uvereni smo da će dogovori i pravci, koji su određeni, ostati i da će naši odnosi postepeno ići uzlaznom putanjom i u interesima Ruske Federacije“, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko danas posle glasanja za rusku Dumu.
Aleksandar Bocan-Harčenko je nakon glasanja u Ambasadi Rusije u Beogradu istakao da je ovaj dan ključan u političkom, ekonomskom i društvenom životu Rusije.
„Izražavam nadu i uverenje da će rezultati osigurati kontinuiran razvoj Ruske Federacije, čvrst i stabilan prospetitet u budućnosti, blagostanje naroda i, što je veoma važno, jačanje suvereniteta naše zemlje i maksimalno uzimanje u obzir nacionalnih interesa. To je cilj i svi smo sigurni da će rezultati izbora odrediti vektor u tom smeru“, kazao je Bocan-Harčenko.

Ruski državljani glasaju u Srbiji

Ruski državljani koji žive u Srbiji glasaju danas do 20 sati u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu na izborima za Državnu dumu Rusije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRuski državljani koji žive u Srbiji glasaju danas do 20 sati u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu
Izbori za rusku Dumu - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Ruski državljani koji žive u Srbiji glasaju danas do 20 sati u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu
Do podneva je glasalo 189 ljudi. Prema iskustvu s prethodnih izbora, oko 500 ruskih državljana u Srbiji izađe da glasa na izborima. Kada se biračka mesta zatvore, glasovi se izvlače, izgovaraju naglas i prebrojavaju, nakon čega se šalju u Moskvu.
Zbog situacije s kovidom 19, glasanje se ove godine obavlja samo u Ambasadi Rusije u Beogradu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZbog situacije s kovidom 19, glasanje se ove godine obavlja samo u Ambasadi Rusije u Beogradu
Izbori za rusku Dumu - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Zbog situacije s kovidom 19, glasanje se ove godine obavlja samo u Ambasadi Rusije u Beogradu

Izbori za Državnu dumu

Podsetimo, izbori za poslanike Dume za narednih pet godina, predstavnike 39 regionalnih i lokalnih parlamenata i lidere devet regiona počeli su 17. septembra. Pravo glasa ima više od 108 miliona ljudi, a njima treba pridodati još dva miliona Rusa koji borave ili žive u inostranstvu. Oni svoje biračko pravo ostvaruju u 144 zemlje.
Ove godine na izborima za Dumu omogućeno je i elektronsko glasanje u sedam regiona – Moskvi, Sevastoplju, Kurskoj, Murmanskoj, Njižegorodskoj, Jaroslavskoj i Rostovskoj oblasti. Isto važi i za Ruse na teritoriji samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.
Predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova saopštila je da je do sada na izborima za Državnu dumu glasalo 35,69 odsto upisanih birača. Nešto ranije predstavnik gradske izborne komisije (Moskva) Jurij Jermovov saopštio je novinarima da je za dva dana, koliko traje onlajn glasanje u Moskvi, svoje izborno pravo iskoristilo 34 odsto birača.
Prvi put od devedesetih godina OEBS, odnosno ODIHR, nije poslao svoje posmatrače na izbore, navodeći kao razlog za takvu odluku to što je Rusija ograničila njihov broj iz epidemioloških razloga. Tim povodom iz Rusije su poručili da im nije potrebno odobrenje Zapada i da neće živeti po tuđim pravilima.
Na izborima su, osim domaćih, i međunarodni posmatrači iz 55 država i 10 međunarodnih organizacija – ukupno 250 njih, uključujući posmatrače iz Srbije. Kako su posmatrači saopštili „Sputnjiku“, izbori teku bez većih prekršaja.
Svoje glasove na izborima do sada su dali i predsednik Rusije Vladimir Putin, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ministar odbrane Sergej Šojgu...
Izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
RUSIJA
Sistemi za glasanje u Rusiji - stalna meta masovnih sajber napada
Izbori za Dumu, drugi dan: Mirno i korektno - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
RUSIJA
Izbori za Dumu, drugi dan: Mirno i korektno
Predsednički izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
RUSIJA
Francuski posmatrači: Izbori za Dumu na Krimu slobodni i demokratski; Kritičari, dođite i uverite se
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala