- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

RPC: Postupci Đukanovića s ciljem izazivanja podela – sramota Crne Gore

© Sputnik / Boban NovovićProtest na Cetinju
Protest na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nas
Mitropolit Ilarion, koji je na čelu Odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa svetom, ocenio je da postupci crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, usmereni na stvaranje sukoba u zemlji, ako i ometanje ustoličenja mitropolita Joanikija, predstavljaju – sramotu Crne Gore.
Podsetimo, mitropolit Ilarion je početkom septembra rekao da Ruska pravoslavna crkva podržava kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve.
On je izneo pretpostavku da su protesti protiv ustoličenja Joanikija izazvani veštački i da su mogli da budu povezani sa Đukanovićem koji „nastoji da se vrati na vlast koju gubi upravo kao posledica svog neprijateljskog odnosa prema crkvi“.

„Sramota je za Crnu Goru što je na njenom čelu lider koji nije u stanju da ujedini stanovništvo, koji radi na tome da dođe do podela, konflikata. Bruka je bila i to što srpski patrijarh, koji je došao kako bi izvršio ustoličenje mitropolita, nije mogao mirno da dođe do Cetinja jer su pristalice Đukanovića angažovali ljude koji su ga u tome sprečavali“, rekao je Ilarion ta TV „Rusija 24“.

Odgovornost za tu sramotu je na Đukanoviću , dodao je on.
Spasovdanska litija - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
DRUŠTVO
Zapad udario na bedem: Dva razloga što se preko raskola stvaraju „džepne crkve“ u pravoslavlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala