- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kratkoročno Rusija, dugoročno Kina: Koja zemlja je za Ameriku najozbiljniji problem

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nas
Rusija bi u kratkoročnoj perspektivi mogla predstavljati ozbiljniji problem za Sjedinjene Američke Države nego Kina, smatra zamenik ministra odbrane SAD za politička pitanja Kolin Kal.
Prema njegovom mišljenju, iako Kina može biti „pretnja koja određuje ritam“ za Vašington, Rusija bi mogla da bude ozbiljniji problem kratkoročno gledano.

„U narednim godinama Rusija bi mogla da postane glavni bezbednosni izazov u vojnoj sferi za SAD i, naravno, za Evropu. Rusija je sve uporniji protivnik koji i dalje ima nameru da poveća svoj globalni uticaj i da igra rušilačku ulogu na svetskoj sceni, između ostalog i pokušajima da se podeli Zapad“, rekao je Kal, navodi se na sajtu Pentagona.

Kako je ocenio, ponašanje Rusije u Evropi, na Bliskom istoku, u Aziji i u sajber sferi predstavlja ozbiljan izazov za SAD i njihove saveznike.
„Moskva prečesto potkopava transparentnost i predvidljivost, koristi vojnu silu za postizanje svojih ciljeva, podržava marionetske grupe kako bi sejala haos i sumnje, podriva međunarodni poredak zasnovan na pravilima... SAD nastavljaju da pažljivo prate vojnu aktivnost Rusije na istočnom krilu NATO-a i u crnomorskom regionu“, poručio je zamenik ministra odbrane.
Istovremeno je poručio da će SAD komunicirati sa Rusijom sa pozicije kolektivne sile, istakavši da su Oružane snage SAD u Evropi snažne i fleksibilne, te da osiguravaju „pouzdano i efikasno obuzdavanje“.
Pritom, kako je Kal rekao, ukoliko ruski lider promene svoje ponašanje i ako budu želeli da ponovo pokrenu konstruktivan dijalog, takva mogućnost postoji.
Ruski vojnik u Volgogradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
RUSIJA
Pentagon priznao: Ruska vojska neverovatno moćna – moramo je obuzdati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala