- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kina na prvoj aukciji naftnih rezervi testira uticaj cene crnog zlata na inflaciju

© REUTERS / Jason LeeNaftni tanker u Kini
Naftni tanker u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nas
Aukcija u Dalijanu na severoistoku Kine označiće prvu javnu prodaju strateških rezervi sirove nafte u zemlji, što bi moglo da ima veliki uticaj na raspoloženje na tržištu.
Ta aukcija signalizira da najveći uvoznik nafte ostaje posvećen obuzdavanju inflacije kontrolom cena robe, rekli su analitičari i rukovodioci trgovine.
Početna prodaja iz njihovih strateških naftnih rezervi (SPR) biće mala — 7,38 miliona barela, što je otprilike pola dana potrošnje nafte u Kini. Ta količina jedva da se registruje na globalnom tržištu, koje svakodnevno troši skoro 100 miliona barela.
Uprkos tome, to pokazuje da je Peking spreman da rasproda zalihe crnog zlata, koje su se ranije smatrale nedozvoljenim. Da namerava da postane aktivniji na domaćim naftnim tržištima, kad god visoke cene prete da ugroze ekonomiju.
„Sa takvom tržišnom moći koju ima Kina, objavljivanje prve javne prodaja SPR-a ima veliki simbolički značaj. Pre samo tri godine raspravljalo se o tome kako funkcioniše kineski SPR. I kako će to (zalihe) biti regulisano“, rekla je Mihal Majden, direktora na Oksfordskom institutu za energetske studije.

Kineski pokušaj suzbijanja inflacije

Kina, druga po veličini po kapacitetima rafinerija nafte u svetu i veliki potrošač većine drugih roba, takođe je zadržala prodaju iz strateških rezervi metala, uglja i kukuruza, kako bi pomogla u ublažavanju fabričke inflacije, koja je u avgustu dostigla 13-godišnji maksimum.
„To je veliki test, kako u pogledu unutrašnjih mehanizama, tako i uticaja na tržište. Značajan za suzbijanje inflacije i učenje — kako koristiti SPR. Kao što to rade SAD”, rekla je Mihail Majden.
Drugi posmatrači tržišta rekli su da vreme prodaje — baš dok se globalne cene nafte kreću blizu 75 dolara po barelu, što je poskupljenje tokom ove godine za otprilike 40 odsto — ukazuje na to da se Peking nada da će smanjiti troškove za naftu, objavio je Rojters.
„Kinezi sada imaju najveću moć da to učine, jer su uvoznik sirove nafte broj 1. To je nova era. Čini se da to otvoreno reklamiraju (prodaju) zbog straha od inflacije”, rekao je Toni Nunan, viši menadžer rizika u kompaniji „Micibuši“.

Kina testira aukciju

Aukcija sledeće nedelje iz rezervnih rezervoara u Dalijanu na severoistoku Kine označiće prvu javnu prodaju strateških rezervi nafte u zemlji od kada je pre 15 godina počela da pumpa naftu u rezervoare.
Pod upravom Nacionalne kancelarije za rezerve nafte, prodaja će se odvijati preko novoosnovanog elektronskog sistema koji se zove platforma Nacionalnog centra za rezerve nafte. Platforma ima veb stranicu sa detaljnim pravilima trgovanja i parametrima rizika za učesnike.
Vlada je saopštila da će postepeno oslobađati rezerve i redovno rotirati rezerve nafte. Nacionalna uprava za rezerve hrane i strateške rezerve, koja nadgleda kancelariju za rezerve nafte, nije odgovorila na zahtev za više detalja.
Kina je strogo čuvala informacije o veličini svojih rezervi. To je dovelo do širokog raspona procena, koliko drže njeni rezervni rezervoari, od 220 miliona do 384 miliona barela. Reč je o količinama dovoljnim za 16 do 27 dana prerade u rafinerijama.
Nedostatak konkretnih podataka naterao je trgovce i analitičare da nagađaju koliko je još aukcija verovatno. Spekuliše se da bi između 20 i 50 miliona barela moglo biti pušteno na tržište do sredine 2022. godine, preneo je portal „Energija Balkana“.
„Ova prodaja se pojavila tako iznenada. Zatečeni smo. Iznenađeni”, rekao je trgovac u jednoj kineskoj rafineriji.
Rafinerija Ekson mobila u Bejtaunu, Teksas. - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
RUSIJA
Amerika naglo povećala uvoz ruske nafte i ne namerava da se zaustavi
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala