Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ide li nepriznato Kosovo ka članstvu u Evropolu

© AP Photo / Bojan SlavkovicPolicija tzv. Kosova
Policija tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nas
Činjenica da će Kosovo i Evropol imati oficire za vezu ne znači da je Priština blizu prijema ni u Interpol ni u ovu organizaciju. Česta ubistva, šverc droge i rast kriminala bili su glavni razlog za uspostavljanje ove vrste komunikacije, ocenjuje za Sputnjik bivši operativac DB Božidar Spasić.
Takozvani Ministar unutrašnjih poslova Kosova objavio je da je postignut dogovor sa Evropolom da je nepriznato Kosovo završilo potpisivanje sporazuma sa izvršnom direktorkom ove organizacije Katrin De Bol, kojim je Prištini omogućeno imenovanje zvaničnog oficira za vezu u Evropolu. Rečeno je da je uspostavljena sigurna linija komunikacije i razmene informacija u borbi protiv međunarodnog kriminala i korupcije.

Razmena informacija ili kontrola

Spasić kaže da je uspostavljanje ovakvih Kancelarija, u raznim segmentima, od ekonomskih pa do bezbednosnih, uobičajeno u nekim slučajevima.
„Postavljanje oficira za vezu nije nešto što je ekstra-specifično samo za Prištinu ili da znači put ka nemom članstvu ili priznanju. Oficir za vezu je lice koje može biti i diplomata – obaveštajac koji ne može da utiče operatitvno ili da naređuje bezbednosnim grupacijama. Njegov posao je da prikuplja informacije ili da one dostavljene na ogovarajući način koordiniše sa policijom koja deluje na Kosovu,“ objašnjava Spasić.

Oficir za vezu je činovnik bez nadležnosti

To je u stvari činovnik, dodaje naš sagovornik, koji predstavlja samo vezu sa Evropolom i to nikako ne znači da ova organizacija sprema prijem Prištine.
„Činjenica je da se na Kosovu dešavaju razne stvari i da naprosto EU reaguje na takav način razmenom oficira za vezu koji je više, rekao bih, nadzornik kada je u pitanju bezbednost na KiM,“ kaže Spasić.
Po njegovom mišljenju, ova komunikacija se može posmatrati i na drugačiji način:

„Mislim da je ovo više znak opreza Evropola, dakle, udruženih policija EU, koja ima segmente od granične, pa do kriminalističke policije. Evropol jeste pandam Interpolu i mislim da su dešavanja na Kosovu, učestalih ubistava, šverca droge i toga što je nepriznato Kosovo „crna rupa“ Evrope, razlog što se uspostavlja ova vrsta komunikacije,“ smatra Spasić.

Spremaju se za Interpol

Do sada su veze kosovske policije sa Evropolom prvo išle kroz misiju UNMIK-a na Kosovu, a nakon uspostavljanja misije Euleksa, preko nje. Ovo je prvi put da se obezbeđuje direktna veza policije Kosova sa Evropolom.
Kosovo u dva pokušaja nije uspelo da se učlani u Interpol, a tamošnji ministra policije je pre nekoliko dana najavio da će se ponovo tokom sledeće godine kandidovati za prijem u toj organizaciji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala