Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Grof Sava Vladislavić organizovao ustanak pre Prvog srpskog ustanka

© Sputnik / Senka MilošSava Vladislavić Raguzinski
Sava Vladislavić Raguzinski - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Knjiga "Durbin grofa Save Vladislavića", romansirana biografija čoveka za koga mnogi kažu da je najmoćniji Srbin posle cara Dušana, doživela je drugo, dopunjeno izdanje. Autor Velimir Ivanović. koji godinama istražuje život ove fascinantne ličnosti, najavljuje i snimanje filma i serije o čuvenom grofu srpskog porekla koji je zadužio Rusiju.
Hercegovac Sava Vladislavić Raguzinski , proputovao je gotovo ceo svet, od Londona do Pekinga, osnovao rusku tajnu službu, učestvovao u važnim diplomatskim misijama, utvrdio granicu između Rusije i Kine, osnovao jedan grad, Kjahtu, spasio ruski dvor od uništenja. Bio je i vešt trgovac.

Savin originalni Prvi srpski ustanak

Istovremeno, nije zaboravio svoj narod, štaviše, odigrao je za njega presudnu istorijsku ulogu, 1711. godine podigao ustanak u Hercegovini. Ovaj događaj autor, koji je više od četiri godine istraživao život moćnog grofa, naziva originalnim Prvim srpskim ustankom. Upravo ovom pričom Ivanović je dopunio knjigu.
© Sputnik / Senka MilošAutor knjige "Durbin grofa Save Vladislavića" Velimir Ivanović
Autor knjige Durbin grofa Save Vladislavića Velimir Ivanović  - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Autor knjige "Durbin grofa Save Vladislavića" Velimir Ivanović
Sava je dugo ubeđivao Petra Velikog da interveniše na oslobođenju pravoslavnih na Balkanu. Konačno, car je pozvao srpske oficire. Na predlog Save Vladislavića, takođe Hercegovac, pukovnik Miloradović, kao iskusan oficir izabran da ih predvodi. Sa kesom dukata u pratnji jednog mladog poručnika, takođe Srbina, dolaze na prostor Hercegvine i dižu ustanak.
"Taj ustanak uopšte nije bio naivna priča, podigla se tri sela, ne, to je pre svega bila vojnički dobro organizovana i pripremljena operacija koja je dala velike rezultate. Tako da su turske trupe bile razjurene, saterane u gradove. Ogroman prostor Hercegovine i Crne Gore je bio oslobođen", objašnjava Ivanović.
On objašnjava da status kvo nastaje onog trenutka kada ruska armija na reci Prut doživaljava vojni neuspeh. Sava Vladislavić kao pregovarač Petra Velikog uspeo je da napravi mirovni sporazum, na samom bojištu, da sa njega izvede armiju i ruski dvor.
"Tog trenutka Rusija više vojno nije mogla da interveniše na Balkanu, pa je samim tim i obesnažen uspeh ustanika u Hercegovini i Crnoj Gori. Nikada više Rusija neće doći u priliku da se tu angažuje u vreme Savinog života. To je nikad prežaljeni cilj koji je on sebi još u ranoj mladosti postavio, kako osoboditi od turskog jarma Srbe, pravoslane hrišćane. To je bio povod da iz Dubrovnika ode u Carigrad i tamo razvija svoje trgovačke poslove, gde je osnovao i razvio veliku, jaku obaveštajnu mrežu, praktično spoljnu obaveštajnu službu ruske carevine", otkriva Ivanović detalje novog poglavlja knjige.
© Sputnik / Senka MilošDrugo, dopunjeno izdanje romansirane biografije o grofu Raguzinskom
Drugo, dopunjeno izdanje romansirane biografije o grofu Raguzinskom - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Drugo, dopunjeno izdanje romansirane biografije o grofu Raguzinskom

Film i serija o životu Save Vladislavića

Ivanović otkriva da su u toku pregovori sa filmskom porodicom čuvenog reditelja i prijatelja Srba Nikite Mihalkova o snimanju igranog filma i serije od 15 epizoda, koja će biti snimljena po njegovoj knjizi. U toku je njeno prevođenje na ruski jezik.
Na predstavljaju je govorila i glavna i odgovorna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić, koja se takođe pomno bavila istraživanjem Saviih puteva na dalekom istoku Rusije.
Ona je sa prisutnima podelila impresije tokom boravka u Kjahti, gradu na granici Rusije i Mongolije, koji je osnovao Vladislavić. Stanovnici tog grada plakali su kada im je delegacija koja je došla iz Srbije uručila ikonu Svetog Save.
"Drugo moje iznenađenje bila je činjenica da oni jako dobro poznaju svoju istoriju, jako dobro znaju ko je bio Sava Vladislavić, daleko bolje nego što mi ovde, većina njih je govorila o želji da se tom gradu vrati stari ugled", rekla je Milinčićeva.

Savina crkva na granici sa Mongolijom

Grad koji je Sava osnovao ime Kjahta nosi od 1934. godine, a kršteno ime mu je Troickosavsk. Postoji inicijativa da se ono vrati. U gradu je Vladislavić podigao i crkvu posvećenu Svetom Savi Srpskom, duhovnu predstražu na istočnoj granici Ruskog Carstva. Krajem 18. veka uništena je u požaru.
© Sputnik / Senka MilošGlavna i odgovorna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić i Branko Vukomanović, potomak grofa Vladislavića
Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić i Branko Vukomanović, potomak grofa Vladislavića - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić i Branko Vukomanović, potomak grofa Vladislavića
"Danas se, zahvaljujući pre svega ruskoj državi, taj hram renovira. Tu je i ideja koju ćemo, nadam se, moći da realizujemo, da naša država napravi ikonostas te crkve i na taj način produži ono što je svojevremeno započeo Sava Vladislavić. Ne možemo da utičemo na promenu njegovog imena, ali oltar ne košta previše, to od nas zavisi", rekla je Milinčićeva.
Ona veruje da će film i serija, ostati u svesti, posebno naših mladih ljudi i kaže da je upavo zbog toga važna ova knjiga, a o njenom kvalitetu najbolje govori činjenica da je celo prvo izdanje prodatu, u vreme kada se teško prodaju posebno ovako ozbiljne knjige, pune autentičnih dokumenata i velikog truda autora.
"Važno je da je Sava Vladislavić prikazan kao čovek koji ima mane i vrline, koji se i zaljubljuje, koristi svoj šarm dok radi posao obaveštajca, pa imamo i tipičnu špijunsku priču o zaljubljivanju, bio je u vezi sa ženom jednog diplomate. Knjiga ima sve što treba dobrom romanu", ističe Milinčićeva.
© Sputnik / Senka MilošLjubinka Milinčić, Velimir Ivanović i Branko Vukomanović
Ljubinka Milinčić, Velimir Ivanović i Branko Vukomanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Ljubinka Milinčić, Velimir Ivanović i Branko Vukomanović

Zaveštanje za dve žene grofa Raguzinskog

Ovom činjenicom oduševljen je i potomak čuvenog grofa Branko Vukomanović, kaže da mu se dopalo što je Sava predstavljen kao običan čovek.
"S obzirom da je osnovao rusku obaveštajnu službu dva veka pre Duška Popova, i još pola veka više pre Džejmsa Bonda, takav scenario je sasvim realan i moguć. Posebno imajući u vidu to razuzdano barokno vreme, posebno u Veneciji. On je izvesno imao, ako ne dva braka, onda dve žene, jer je u svom testamentu, koga imamo, deo svoj zaveštanja ostavio i sinu iz prvog braka, Filipu", kaže potomak Save Vladislaviča.
On dodaje da ovu knjigu nije mogao da napiše svako, da je Velimir Ivanović uradio posao čitavog tima stručnjaka.
"Morao je da uđe, ne samo u opštu istoriju, već u istoriju svake pojedinačne oblasti, istoriju ratovanja tog vremena, brodogradnje, kulture. Tako nešto uraditi samostalno, vratiti se 300 godina unazad je prosto neverovatno".
Promocija knjige "Durbin grofa Save Vladislavića" održana je u Galeriji RTS-a gde je u toku izložba o njegovom fascinantnom životnom delu. Prvi put su izloženi novi dokumentarni zapisi iz Rusije, Kine, Moldavije, Turske, Italije i drugih zemlja u kojima je grof Raguzinski boravio.
© Sputnik / Senka MilošPromocija knjige "Durbin grofa Save Vladislavića" održana je u Galeriji RTS-a gde je u toku izložba o njegovom fascinantnom životnom delu
Promocija knjige Durbin grofa Save Vladislavića održana je u Galeriji RTS-a gde je u toku izložba o njegovom fascinantnom životnom delu - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Promocija knjige "Durbin grofa Save Vladislavića" održana je u Galeriji RTS-a gde je u toku izložba o njegovom fascinantnom životnom delu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala