- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Fajzer“ povlači svoj lek za odvikavanje od pušenja zbog rizika od raka

© KENA BETANCURFajzer
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nas
Prema obaveštenju objavljenom na veb-stranici američke Uprave za hranu i lekove (FDA), 16. septembra, „Fajzer“ je povukao svoj lek protiv pušenja „šantik“ zbog visokog nivoa štetnog sastojka koji je navodno povezan sa rizikom od dobijanja raka.
U obaveštenju se navodi da su tablete „šantik“ 0,5 mg i 1 mg ukinute je zbog prisustva sastojka N-nitrozo-vareniklina, koji je nitrozamin, a on je teorijski povezan sa „potencijalom povećanog rizika od raka kod ljudi“.
Iako je ovaj nitrozamin prisutan u vodi i hrani i svi mogu biti izloženi njemu na određenom nivou, postoji rizik od razvoja raka u slučaju prekomerne izloženosti.
„Fajzer“ navodi da je povukao lek iz predostrožnosti, ali i dalje poziva ljude da prestanu da puše jer pušenje nadmašuje potencijalni rizik od raka više nego prisustvo nitrozamina, prenosi međunarodni Sputnjik.
U julu je „Fajzer“ opozvao 12 serija „šantika“ zbog prisustva N-nitrozo-vareniklina. Prošlog meseca takođe je opozvano četiri dodatne partije zbo nečistoće nitrozamina.
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
SVET
Ne za „Fajzer“: Stručnjaci američke agencije odbacili treću dozu vakcine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala