Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić o međustranačkom dijalogu: Vlast će sve implementirati, opozicija da se opredeli

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je vlast prihvatila mnogo toga što ranije nije postojalo u izbornim uslovima, kao što je privremeno nadzorno telo koje bi pratilo medije, ali i da se privremeno promeni sastav RIK-a.
Dačić je posle međustranačkog dijaloga rekao novinarima da će vlast u Srbiji realizovati sve što je prihvaćeno kao dogovor, a da se opozicija u narednim nedeljama opredeli hoće li učestvovati u tim telima.
Dačić je istakao da je vlast u Srbiji, uključujući predsednika Aleksandra Vučića, imala izraženu želju da uradi sve što je moguće za unapređenje uslova.
Govoreći o privremenom nadzornom telu, Dačić je kazao da će se ono sastojati od 12 članova, da će 6 predložiti REM, a šest opozicija, a to telo će, objašnjava imati ulogu da prati medije, izveštaja javnost o primeni Pravilnika za javne servise.
Kada je reč o sastavu RIK-a, vlast se, preneo je Dačić, saglasila da doda još 6 članova i 6 zamenika članova u stalni sastav i to iz redova opozicije.
On je ocenio da su neke političke stranke imale “strah” da stave potpis "da ih Đilasova platforma ne bi optuživala da pomažu vlasti".
“Vlast u Srbiji će realizovati sve što je prihvaćeno kao dogovor i radićemo na implemantaciji sporazuma. Evroparlamntarci su predložili da ovo bude njihov predlog mera sa kojim smo se mi složili, a očekujemo u narednim danima da se stranke opozicije opredele da li žele da učestvuju u implementaciji, odnosno u tim telima”, rekao je Dačić.
Koliko god razgovori bili teški, napredak je postignut, rekao je Dačić i dodao da je vlast bila spremna na kompromis i da ima delova sa kojima se ne slaže.
Evroposlanik Vladimir Bilčik rekao je da su oni izradili jedan dokument na osnovu povratnih informacija koje su dobili od učesnika u međustranačkom dijalogu, te da su u tom dokumentu predvideli niz mera koje bi mogle da pomognu Srbiji da unapredi političke uslove za naredne izbore.
“Dokument su predložili posrednici u dijalogu, a želimo da pozovemo sve koji su učestvovali u dijalogu da aktivno rade na sprovođenju sadržaja dokumenta, da rade na sprovođenju konkretnih mera”, rekao je Bilčik i dodao da su oni spremni i da se vrate kako bi pratili sprovođenje dogovora.
Bilčik smatra da dokument predstavlja korak napred i poručio je da bojkot izbora nije način da se ostvari napredak kada je reč o demokratiji.
“Nadam se da će to svi imati na umu predstojećih nedelja”, dodao je.
Dačić je na kraju poručio da unapređenje izbornog procesa neće biti ugroženo time da li će dokument biti potpisan ili ne.

Dveri: Dogovor vlasti i evroparlamentaraca, a ne s opozicijom

Srpski pokret Dveri ocenjuje da je novi dogovor o izbornim uslovima u stvari dogovor vlasti i evroparlamentaraca, a ne dogovor s opozicijom i da je to pre svega spisak dobnih namera, ali bez garancije da će biti ispoštovan.
„Novi evropski papir koji smo danas dobili na kraju međustranačkog dijaloga bolji od prvog, ali u njemu i dalje nema konkretnih garancija da će doći do poboljšanja izbornih uslova“, konstatuje pokret Dveri u saopštenju koje je dostavljeno medijima.
Oni navode da je data odlična dijagnostika problema, ali ne i jasni kontrolni mehanizmi kako će uslovi za izbore biti zaista popravljeni.
"Očekivanje da će aktuelna vlast sprovesti ove preporuke je nerealno jer to nisu uradili ni do sada. U primeni sporazuma nema opozicije koja bi kontrolisala kompletan predizborni proces, a to je jedina prava garancija", navode Dveri.
Ovo je zapravo dogovor između vlasti i evroparlamentaraca, a ne dogovor sa opozicijom, konstatuje pokret i dodaje: „Ovo je spisak dobrih namera, ali ko garantuje da će ovo zaista biti i sprovedeno. Niti smo konsultovani o završnom tekstu niti smo imali mogućnost da uložimo amandmane“.
U saopštenju se navodi i da će Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri u narednim danima zauzeti stav da li će uzeti učešća u unapređenju i primeni ovog dokumenta koji predlažu vlast i evroparlamentarci.

Nataša Mihailović Vacić: Ozbiljni pomaci, ima vremena za implementaciju

Poslanica SDPS-a Nataša Mihailović Vacić rekla je danas da se od uvođenja višestranačja nije desilo da u sastav RIK-a uđu oni koji nemaju mandat u parlamentu, ukazujući da ima ozbiljnih pomaka u dokumentu koji je danas predstavljen u međustranačkom dijalogu.
„To je ozbiljan pomak, dogovoreno je i da se formira nadzorno telo koje će se baviti i izradom obavezujućeg uputstva za emitere, pre svega za RTS i RTV i preporuke za komercijalne emitere. To daje priliku i strankama koje su bojkotovale da uzmu ozbiljno učešće u narednom izbornom ciklusu”, rekla je Vacićeva novinarima.
Ona je poručila da nije u redu da bilo ko kaže da „ništa nije urađeno”.
„Smatramo da su ozbiljni pomaci napravljeni i da će biti dovoljno vremena da se implementira ono što je je dogovoreno, a strankama opozicije je ostavljeno na volju hoće li da učestvuju”, rekla je Nataša Mihailović Vacić.

LSV podržala mere evroparlamentaraca

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je mere za unapređenje sprovođenja izbornog procesa koje su predložili posrednici Evropskog parlamenta tokom procesa međustranačkog dijaloga.
Predložene mere predstavljaju određeni napredak u pravcu kvalitetnijeg izbornog procesa, rekao je portparol Aleksandar Marton.
On dodao da ipak dijalogom nije postignut nikakav napredak u pravcu promena izbornog sistema, koji je strogo centralizovan.
Kako je rekao, LSV će i u narednom periodu snažno insistirati na promenama izbornog sistema kojom bi Srbija bila organizovana u pet izbornih jedinica, kao i na modernizaciji celokupnog političkog sistema, što je preduslov napretka naše zemlje.

Aleksić: Malo smo bliži promeni odluke o bojkotu izbora

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da u dijalogu o izbornim uslovima uz posredovanje evropskih parlamentaraca nije postignut pomak koji je dovoljan za promenu odluke o bojkotu izbora i da je ta stranka predložila nastavak dijaloga.
„Načinjen je pomak, ali mali i nedovoljan i još imamo vremena do 3. oktobra, što je rok za postizanje dogovora o izbornim uslovima koji bi morali da važe najmanje šest meseci pre izbora, koji su najavljeni za 3. april 2022. godine. Nismo mogli da prihvatimo ponuđeni dokument, jer nije sadržao gotovo ništa od onoga na čemu smo insistirali“, rekao je Aleksić novinarima posle završetka dvodnevnog dijaloga.
On kaže i da se nakon današnjeg sastanka ne može reći "da smo se dogovorili", jer dogovor, tvrdi, nije postignut dok se ne dogovori sve.
„Danas smo malo bliži promeni odluke o bojkotu izbora, ali smo još daleko od toga da je promenimo, a suština je da se stvore uslovi da bismo mi promenili odluku o bojkotu“, dodao je Aleksić.

Tadić: Borićemo se za izborne uslove do kraja

Bivši predsednik Srbije i predsednik Demokratske stranke, Boris Tadić rekao je da se mora boriti za izborne uslove kakva god da je platforma koju međunarodni predstavnici predlažu i vlast ovog trenutka usvaja, i da će to biti borba do samih izbora.
„Mi ćemo učestvovati u skupštinskim telima i nadzornim telima želeći da menjamo tu klimu u Srbiji do poslednjeg trenutka i nećemo odustati do poslednjeg trenutka od borbe za najbolje moguće izborne uslove“, rekao je on.
Tadić je još jednom pozvao opoziciju da sedne za pregovarački sto kako bi se koordinisale aktivnosti i udružile snage opozicije da bi mogla da se izbori za najbolje moguće uslove, nezavisno od toga da li nastupaju na jednoj listi ili više lista, i da li imaju jednog ili više predsedničkih kandidata.
Objasnio je da niko nije potpisao nikakav dokument, dokument je kao posledica čitavog dijaloga dobijen na uvid, i sada će se političke stranke određivati prema tom dokumentu i političkoj praksi .
„Mislim da je bojkot izbora, a mi smo bojkotovali prošle izbore, opasna politička posledica“, rekao je Tadić.
Rekao je i da je novi dokument neuporedivo bolji od onoga što smo imali do sada.
„Sada imamo mogućnost da participiramo u republičkoj izbornoj komisiji i biračkim telima na nivou pariteta i imamo mogućnost da participiramo u nadzornim telima za kontrolu zajedno sa REMOM, medijima sa nacionalnim pokrivanjem, lokalnim kablovksim mrežama i to je dobra okolnost, a istovremeno ta tela imaju obavezujuće preporuke kao instrument kojim mogu da upravljaju“, rekao je Tadić.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala