https://lat.sputnikportal.rs/20210917/zasto-raste-cena-meda-tegla-skoro-2000-dinara-1129904826.html
Zašto raste cena meda: Tegla skoro 2.000 dinara
Zašto raste cena meda: Tegla skoro 2.000 dinara
Sputnik Srbija
Cene meda na tržištu rastu zbog nestašice
2021-09-17T19:19+0200
2021-09-17T19:19+0200
2021-09-17T17:18+0200
ekonomija
ekonomija
srbija
med
srbija – ekonomija
privreda i poljoprivreda
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/14/1125410159_0:1:2999:1687_1920x0_80_0_0_923ee9995ceeb36c63090c2766329995.jpg
Cena raste zbog sve manje ponude, a poznavaoci kažu – sve više livada je u korovu, a lošiji su i klimatski uslovi.Nedostatak meda, posebno bagremovog, evidentan je već godinama, kaže profesor Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević.I kupci koji godinama kupuju med od proverenih proizvođača primećuju nestašicu koja, kako kažu, traje već šest godina.S druge strane, falsifikovanog meda je sve više na tržištu, a Srbija nema laboratoriju za detaljnu kontrolu, već su one rutinske i odnose se na ispitivanje osnovnih parametara.Načelnik veterinarske inspekcije Zoran Ivanović kaže da u slučaju otkrića falsifikovanog meda u inspekciji povećavaju nadzor ne samo distribucije meda nego i proizvodnje.„Svaki subjekat u poslovanju mora da obezbedi sve potrebne informacije svom nadležnom inspektoru“, objašnjava Ivanović.Kad ga već tako skupo plaćamo, bar da ne kupujemo falsifikat.„Kada vidimo da je med kristalizovan jer je to njegovi prirodni proces, to je sigurno pravi med, jer falsifikatori nisu mogli da naprave falsifikat koji se kristališe“, tvrdi Stanko Rajić iz Udruženja pčelara, piše RTS.
https://lat.sputnikportal.rs/20210913/kosnice-na-krovovima-zgrada-kako-se-med-pravi-u-gradovima-1129793597.html
https://lat.sputnikportal.rs/20200829/med-bi-mogao-postati-alternativa-antibioticima--1123275190.html
srbija
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/14/1125410159_0:0:2731:2048_1920x0_80_0_0_614cd46fa68bd91d7106fd58b9e6d62e.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
med, cena meda, prirodni med, med cena, prirodni med cena, bagremov med, vrcani med, pčelari, cene meda u srbiji, med na prodaju, med, cena meda, prirodni med, med cena, prirodni med cena, bagremov med, vrcani med, pčelari, cene meda u srbiji, med na prodaju
med, cena meda, prirodni med, med cena, prirodni med cena, bagremov med, vrcani med, pčelari, cene meda u srbiji, med na prodaju, med, cena meda, prirodni med, med cena, prirodni med cena, bagremov med, vrcani med, pčelari, cene meda u srbiji, med na prodaju
Zašto raste cena meda: Tegla skoro 2.000 dinara
Med u nekim prodavnicama u Srbiji već sada košta od 1.500 do 1.800 dinara za teglu od jednog kilograma, a iz udruženja pčelara najavljuju da bi uskoro kilogram mogao da košta i 2.000 dinara.
Cena raste zbog sve manje ponude, a poznavaoci kažu – sve više livada je u korovu, a lošiji su i klimatski uslovi.
Nedostatak meda, posebno bagremovog, evidentan je već godinama, kaže profesor Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević.
„Pčele nisu imale dovoljno nektara da bi sakupile med i to se desilo ove godine i dešava se već godinama, konkretno kod nas imamo nedostatak bagremovog meda. Dešava se da bagrem cveta, ali ne medi dovoljno i onda nemate dovoljne količine meda“, objašnjava Stanisavljević.
I kupci koji godinama kupuju med od proverenih proizvođača primećuju nestašicu koja, kako kažu, traje već šest godina.
S druge strane, falsifikovanog meda je sve više na tržištu, a Srbija nema laboratoriju za detaljnu kontrolu, već su one rutinske i odnose se na ispitivanje osnovnih parametara.
Načelnik veterinarske inspekcije Zoran Ivanović kaže da u slučaju otkrića falsifikovanog meda u inspekciji povećavaju nadzor ne samo distribucije meda nego i proizvodnje.
„Svaki subjekat u poslovanju mora da obezbedi sve potrebne informacije svom nadležnom inspektoru“, objašnjava Ivanović.
Kad ga već tako skupo plaćamo, bar da ne kupujemo falsifikat.
„Kada vidimo da je med
kristalizovan jer je to njegovi prirodni proces, to je sigurno pravi med, jer falsifikatori nisu mogli da naprave falsifikat koji se kristališe“, tvrdi Stanko Rajić iz Udruženja pčelara,
piše RTS.