- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu glasao na izborima za Dumu: Posmatrači kažu da nema kršenja zakona

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu na glasanju
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na glasanju - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu glasao je na izborima za rusku Dumu koji su počeli danas i traju do nedelje.
Šojgu je glasao na izbornom mestu u okviru teritorije 45. brigade za specijalne namene ruskih vazdušno-desantnih snaga.

„Kao što se to uvek dešava u našoj zemlji, glasanje je prvo počelo na istoku. Glasaju svi vojni okruzi i flota. Trenutno je najaktivnije glasanje u Centralnom vojnom okrugu. Nema nikakve sumnje da će glasanje biti organizovano, aktivno, kao i uvek do sada“, ocenio je ministar.

Posmatrači: Nema kršenja zakona

Međunarodni posmatrač Nurul Huda iz Bangladeša izjavio je da nije zabeležio nikakva kršenja izbornog zakonodavstva.
Kako je rekao, on će tokom trajanja izbora posećivati razna izborna mesta kako bi ocenio realnu sliku celokupnog izbornog procesa.
Podsećanja radi, prvi put od 90-tih godina OEBS, odnosno ODIHR, nije poslao svoje posmatrače na izbore. Ipak, pored domaćih tu su i međunarodnih posmatrača i to iz 55 država i 10 međunarodnih organizacija – ukupno njih 250, uključujući posmatrače iz Srbije.

Elektronsko glasanje: Do sada glasalo četvrt miliona ljudi

Ove godine na izborima za Dumu omogućeno je i elektronsko glasanje i to u sedam regiona – Moskvi, Sevastoplju, Kurskoj, Murmanskoj, Njižegorodskoj, Jaroslavskoj i Rostovskoj oblasti. Isto važi i za Ruse na teritoriji samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.
Prema poslednjim podacima, do sada je elektronskim putem glasalo 250.000 ljudi, što je oko 12 odsto od ukupnog broja prijavljenih.

Donbas: Važno je da naši građani učestvuju u izborima

Učešće građana samoproglašene Luganske Narodne Republike na izborima doprinosi integraciji republika na Donbasu i Ruske Federacije, izjavio je šef LNR Leonid Pasečnik.

„Danas je za nas izuzetno važan dan. Prvi put naši građani učestvuju u izborima. Verujem da će to dorpineti integraciji naših republika i Ruske Federacije“, rekao je on.

Kako je prethodno saopštila predsednica ruske Centralne izborne komisije, na teritorijama Donjecke i Luganske Narodne Republike neće biti izbornih mesta, ali će građani koji su dobili ruske pasoše po pojednostavljenoj metodi moći da glasaju elektronski ili da doputuju u Rostovsku oblast gde bi to mogli da obave lično.
Lokalni izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
RUSIJA
Građani Rusije biraju poslanike Dume za narednih pet godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala