- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Povećane premije za mleko u Srbiji

© Foto : PixabayKrave i mleko - ilustracija
Krave i mleko - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Farmeri očekuju da će otkupljivači, velike fabrike za preradu mleka, konačno podići otkupne cene koje nisu menjane već šest godina tako da one u proseku u Srbiji iznose oko 30 dinara, dok su troškovi proizvodnje 56.
Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici donela je i zvanično odluku da premije za mleko budu povećane sa sedam na 10 dinara po litru.
Kako je za „Politiku” izjavio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, država će za ovo povećanje na godišnjem nivou izdvojiti 25 miliona evra. Odluka će se primenjivati od 15. oktobra, kada treći kvartal dolazi na naplatu, i od tada će početi isplate, potvrdio je ministar.
Prema njegovim rečima, na sednici je usvojen i jedan novi zaključak u vezi s primenom mera u govedarstvu koje će smanjiti troškove proizvodnje.
Farmeri su proteklih dana najavljeno državno povećanje premija okarakterisali kao dobrodošlo. Ističu, ipak, da očekuju i da će otkupljivači, velike fabrike za preradu mleka, konačno podići otkupne cene koje nisu menjane već šest godina tako da one u proseku u Srbiji iznose oko 30 dinara, dok su troškovi proizvodnje 56.
Smatraju da je najveći problem taj što farmeri ne mogu da utiču na cenu mleka u situaciji kada su sve komponente u proizvodnji poskupele za minimum 50 odsto. Zato su apelovali na suštinsko rešavanje ovog problema i predvidivu cenu u otkupu koja je realna i prati troškove proizvodnje.
Gostujući na TV Prva Nedimović je juče rekao i da se privodi kraju procedura za meru popularno nazvanu 50:40:10. On je nagovestio da će finalna lista kandidata biti završena i objavljena naredne nedelje, nakon razmatranja žalbi. Oko 750 gazdinstava po ovom konkursu će nabaviti novi traktor.
Govoreći o cenama hrane, on je rekao da je ministar poljoprivrede i da mora da brani interese poljoprivrednika i najpre želi da su oni zadovoljni. Najviše imamo problema u stočarstvu jer su inputi poskupeli. Za cene mesa žive vage rekao je da su dobre, ali da mu nije bilo dobro kada je video cenu piletine u radnjama.
“Nikada ne mogu svi biti zadovoljni, ako su skupe žitarice, nisu zadovoljni stočari, ako je cena žita niska, nisu zadovoljni ratari. Ako je skupo žito i živa vaga stoke, onda je skupo meso. To je tako i treba reći istinu i gledati da svi mogu da zarade od svog rada”, istakao je on.
Od pet najviše izvezenih roba iz Srbije sa hranom su povezane četiri, rekao je Nedimović, tako da nije slučajno da ćemo izvoziti više od četiri milijarde dolara ili pet. To će stalno ići naviše jer hrana u svetu više neće pojeftinjavati.
Krave - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
EKONOMIJA
Gubitak od 100 evra po biku: Kako sprečiti krah stočarstva kome se Srbija približava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala