- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Otac je branio Dudi, ali bila je to ljubav do neba! /video/

© AFP 2023 / JURE MAKOVECDušan Duda Ivković
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Dušan Duda Ivković, legendarni košarkaški stručnjak koji je preminuo u četvrtak u 78. godini, prema tvrdnjama onih koji su ga odlično poznavali, samo jednu stvar voleo je više od košarke - golubove. Bila je to ljubav do neba!
Njegov otac se protivio tome, što je u jednom od brojnih intervjua i sam priznao nekadašnji selektor Jugoslavije, Srbije i brojnih evropskih klubova sa kojima je osvajao najveće trofeje.
„Otac mi je često govorio da su oni koji gledaju u golubove uvek u oblacima. Da iz toga slede problemi sa školom i takve stvari. I zato je bio protiv. I ja sam bio protiv toga da moji sinovi posvećuju toliku pažnju golubovima, ali sam u detinjstvu drugačije razmišljo. Golubovi su uz mene ceo život, gajim srpske visokoletače, u svakom ugovoru koji sam potpisao bila je i klauzula da i se u kući napravi mesto za golubove. Nažalost, samo u Moskvi je bilo nemoguće, prehladno je“, objasnio je svojevremeno Ivković.
Koliko je veliki Duda bio jedinstven, oslikava i to što je konstantno tvrdio da je odnos na relaciji čovek - golub, sličan ono trener - igrač.
„Prvo, golubarstvo je sport. Imamo takmičenja na nivou klubova, gradova, države. Postoje pravila i ljudi koji ih procenjuju. Drugo, golubice su simbol mira i prijateljstva, simbol ljubavi. I to je veoma tačno. Dalje, da bi se osetio bliskom golubovima moraš da se koncentrišeš i da počneš da razmišljaš kao golub. Neophodno je ukoliko želiš da razumeš šta ono žele. Isto je i sa igračima. Odnosi između trenera i igrača ne postoje ukoliko nema psihološke veze. Naravno, ne možeš da porediš igrače i golubove, ali ja tokom karijere nikada nisam imao psihologa u timu. Te psiho-terapeutske odnose sam uvek sam stvarao. I na kraju, to je lepota. Kada golub raste na vratu mu se pojavljuju lila, zelena i siva pera. Kada sunce sija i zraci mu padaju po vratu, u toj refleksiji vidiš najlepše boje sveta“, izjavio je Ivković.
Sve te izgovorene reči na jedinstven način dočaravaju tu ljubav do neba. S druge strane, neverovatno je, ali možda i istinito da je, Dudu možda i života koštala ta ljubav.
Šokantnu vest otkrio je Duško Vujošević, legendarni stručnjak Partizana.
„Znao sam da je imao nekih određenih problema, da je dobio infekciju od golubova koji su bili njegova velika strast. Znam da je imao i nekih problema sa herpesom. Mada nikada ne znaš šta sutra nosi tebi. To je demon zvani sutra“, poručio je Vujošević prilikom video uključenja na Prvu televiziju.
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
SPORT
Duda Ivković otkrio je Ljubinki Milinčić zašto je Rusija „retka zemlja“
Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
SPORT
„Ludi Srbin“ se na dirljiv način oprostio od košarkaškog gospodara
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SPORT
Komemoracija Dudi Ivkoviću u ponedeljak u Narodnoj Skupštini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala