- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bivši selektor za Sputnjik: Novak je izgubio konce, čak ni Federer to nije radio

© REUTERS / Danielle ParhizkaranSrpski teniser Novak Đoković
Srpski teniser Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Goran Bubanj, teniski trener i bivši selektor Dejvis Kup reprezentacije Srbije analizirao je za Sputnjik učešće Novaka Đokovića na US openu i izneo ključne detalje zbog kojih je prvi reket sveta poražen u finalu poslednjeg Grend slema u godini.
Bubanj, koji je bio na čelu Teniskog saveza Beograda, izrazito dobro poznaje igru Novaka Đokovića pa je analizirao segmente iz finala US opena i procenio šta je Danilu Medvedevu pomoglo da dođe do trofeja.
Teniski stručnjak smatra da iako je ruski teniser imao manje izazovnije protivnike do finala to nije trebalo da mu olakša borbu protiv Novaka.
„Bio je tu i sticaj okolnosti. Imao je potpuno otvoren žreb i objektivno manje izazove, ali to nije razlog da to što je odmorniji bude bolji u finalu. To često može da bude i obrnuto. Čitavo to finale nije zavisilo od Medvedeva, nego isključivo od Novaka“, počeo je razgovor za Sputnjik Goran Bubanj.
© Foto : Skrinšot/Dobro jutro Jovana i SrđanGoran Bubanj
Goran Bubanj - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Goran Bubanj
On je naveo dve situacije u meču koje su bile ključne za Novakov poraz. Bubanj smatra da je prvi reket sveta imao priliku da preokrene meč u svoju korist.
„Ako pričamo o detaljima postoje dva koja su odlučila čitav tok tog finala i zato se završilo ovako kako se završilo. To je prvi gem u kojem se videlo sve. Kada je Novak servirao imao je 40:15, jedan poen je bila dupla greška, a Medvedev je naređao tri neiznuđene greške. Kada vidite njegov način igre u tom prvom gemu, videlo se da je bio pod pritiskom. Da je Đoković dobio taj svoj gem, taj pritisak bi se video i na servisu Medvedeva i tok meča bi bio drugačiji“, objasnio je Bubanj.
Nakon te situacije, nekadašnji selektor smatra da je Novak ključni trenutak za preokret prokockao u drugom setu.
„Onda smo ušli u drugi set. Na ovom turniru je Novaka počeo da bije glas da kada izgubi prvi set, onda rutinski dobija meč. Đoković je dobio svoj gem, odmah je imao tri vezane brejk lopte na servis Medvedeva. Od toga prva lopta bila je stopostotna, laka lopta na mreži. Da je to realizovao bilo bi 2:0, onda bi servirao bilo bi 3:0, i onda bismo imali potpuno drugi meč“, siguran je teniski stručnjak.
Danil Medvedev nakon pobede nad Novakom Đokovićem iznenadio je izjavom da ne bi mogao da pobedi najboljeg tenisera sveta da je meč trajao duže.
Isto smatra i Goran Bubanj koji je istakao da Rus ne bi mogao intezivno da sprovodi svoju taktiku da je meč ušao makar u četvrti set.
„Poenta je bila da se ovo finale razvuče u četiri, pet setova, da Medvedev od umora počne slabije da servira. Onda se to izbalansira i onda bi Novak bio u prednosti“, objasnio je Bubanj.
Novak je svoje brejk lopte olako prokockao, a bivši selektor smatra da je to ruskom teniseru dodatno podiglo samopouzdanje.

„Kad se neko vrati na tri brejk lopte, kao Medvedev, dobije se neki dodatni stimulans, samopouzdanje. Posle toga Novak nije imao više nikakvih šansi“, rekao je proslavljeni stručnjak.

Đokovićevi potezi u finalu US opena nisu bili oni karakteristični, a nekadašnjeg predsednika Teniskog saveza Beograda iznenadilo je i to što srpski as nije imao jasnu taktiku.
„To je meč koji je neshavatljivo kratko trajao i za Novakove i za bilo čije standarde na jednom Grend slemu. Mislim da je i sama igra bila čudna, najpre Novakova. U momentu kada je ispustio konce, počeo je da srlja na mrežu, čak je to i dobro radio, što je zanimljivo, ali jednostavno ni Federer ne bi toliko puta išao na mrežu. Tu se videlo da on gubi konce igre i da nema jednostavno jasan koncept po kojem bi produžio meč“, objasnio je Bubanj.
© AP Photo / SARAH STIERNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Novak Đoković
Prvi reket sveta nosio se sa ogromnim pritiskom pred Otvoreno prvenstvo Amerike, jer mu je samo taj Grend slem falio da kompletira sva četiri u nizu i tako postane prvi teniser koji je osvojio kalendarski slem posle Roda Lejvera koji je to uradio 1969. godine.
Bubanj smatra da nije samo pritisak Novaka pobedio u finalu, već je i odlazak na Olimpijske igre bio greška jer je oduzeo vremena za odmor i pripremu.
„I Novak je bio u dilemi da li da igra Olimpijske igre. Mislim da je to ne osnovni, ali preduslov da se stvari razviju onako kako su se razvile. Olimpijske igre su bile iz ove presprektive velika greška u svakom pogledu. Izgubio je period i odmora i pripreme za US open, a to mu je realno gledano bio najvažniji turnir u karijeri. On će da osvoji još Grend slemova, biće prvi, ali četiri u jednoj godini to je nezamisliv uspeh“, istakao je stručnjak.
© AP Photo / Patrick SemanskyNovak Đoković na Olimpijskim igrama u Tokiju
Novak Đoković na Olimpijskim igrama u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Novak Đoković na Olimpijskim igrama u Tokiju
On veruje da bio to bio istorijski uspeh kakav ipak ni Rod Lejver nije dostigao.
„To što je Rod Lejver uradio to nema veze sa ovim danas. Tada su se igrala tri turnira na travi. Nema sličnosti sa današnjim tenisom, kao da pričamo o drugom sportu“, iskren je bio Bubanj.
Dok je Đoković delovao kao da nije imao taktiku, Rus je pronašao ključ kojim bi mogao da zapreti srpskom asu.
„Za finale je delom kriv i Danil Medvedev. On je taktiku imao. Na svoj servis sve je polagao na servis i ništa više, tu za Novaka nema igre. Onda Novak servira, nažalost nije servirao baš na visokom nivou, a kad se uđe u razmenu Medvedev je igrao sporo. Više po sredini, nekoliko udaraca, Novak je bio nestrpljiv, jurio je da pogodi nešto jako, dok je Medvedev pogađao same linije“, objasnio je Bubanj.
„Taj neki koncept koji je imao Medvedev je savršeno sproveo. Đoković jednostavno nije imao šanse da to uvede u duže razmene koje bi izmorile protivnika i igru spustile na neki nivo koji nije samo servis Medvedeva“, analizirao je teniski stručnjak.
Istorijska sezona ipak nije propala. Ono što je Đoković radio tokom cele sezone svakako ne nešto što beli sport ne pamti.
„Kada se uhvatimo samo za taj uslovno rečeno neuspeh, treba samo da se vratimo i kažemo da je ovo godina u kojoj je Novak Đoković osvojio tri Grend slema i na četvrtom igrao finale. Ta godina, kako god je ko gleda, za 50 godina on će reći to je godina Novaka Đokovića“, istakao je Bubanj.
Nakon bolnog poraza Novak je rekao da nema plan za nastavak sezone i da nije sigruan kada će sledeći put na teren. Bubanj ipak veruje da srpski as neće dozvoliti da neko ugrozi njegovu prvu poziciju na ATP listi.
Što se tiče nastavka sezone, ako on odluči, a mislim da hoće, da se bori jer Medvedev u nekoj teoriji može da ga prestigne, ja ne sumnjam da će igrati. Ovaj stres neće više imati, nema tu više toliko drame“, veruje stručnjak.
Bubanj je napravio paralelu sa 2011. Godinom, kada je Đoković morao takođe da se suoči sa velikim pritiskom jer je te sezone postao prvi reket sveta.

„Ako se još malo vratimo unazad, 2011. godine Novak je imao preko 40 pobeda. Igrao je protiv Federera na Rolan Garosu. On protiv Rodžera na šljaci ne može da izgubi nikako. Međutim, to je bio toliki pritisak, Federer je iskoristio i naravno odlično odigrao. Ima takvih situacija, kao i sada, kada sav pritisak jednog sporta legne na jednog sportistu“, objasnio je bivši selektor.

Novak sa publikom u Njujorku nema dobar odnos još od 2008. Godine, međutim tokom ovogodišnjeg finala dogodio se neverovatan preokret. Ceo stadion stao je uz Đokovića u trenucima kada je srpski as tonuo.
„Bio sam u Parizu u finalu kada je Novak izgubio od Stena Vavrinke. Na tribinama je bilo 20.000 ljudi, niko osim u loži Đokovića, nije navijao za njega. Kada je izgubio u meč, posle toga je doživeo desetominutni aplauz, to je licemerno. Oni koji ga pljuju cele godine, pa ga sada veličaju rade besmislenu stvar. On je pokazao u poslednjih deset godina da je na vrhu teniske istorije“, iskreno je istakao Bubanj.
Za kraj razgovora nekadašnji prvi čovek Teniskog saveza Beograda objasnio je da koliko god neko više voleo Rafaela Nadala ili Rodžera Federera mora da prizna Novakove uspehe koje je ostvario prethodnih sezona.
„To je stvar ukusa da li se nekome više dopada Federer ili Nadal, ali osporavati Novaka pa ga priznavati nakon izgubljenog finala je potpuno besmisleno. Ili ga priznajete ili ne. Što se Novaka tiče ne postoji sredina“, zaključio je Goran Bubanj.
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SPORT
Medvedev je Novaku uradio nešto što nije uspelo 82 tenisera
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SPORT
Đoković je dobio osudu i kaznu, a Amerikanka – ništa! /video/
Danil Medvedev na Olimpijskim igrama - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SPORT
Trener Medvedeva otkrio tajnu pobede nad Đokovićem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala