- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nemački recept za cenu kirija

CC0 / Pixabay / Berlin
Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Vlada Grada Berlina saopštila je danas da će kupiti oko 14.750 stanova od dve velike kompanije za izdavanje za 2,46 milijardi evra.
Sporazum sa kompanijama "Vonovija" i "Dojče Vonen", koji obuhvata i oko 450 prodavnica, postignut je posle nekoliko meseci pregovora i predviđa da obe firme prodaju oko 10 odsto svojih nekretnina u Berlinu državnim kompanijama.
Time će broj stanova u državnom vlasništvu u Berlinu dostići oko 355.000, što je oko petine od 1,67 stanova za iznajmljivanje u glavnom gradu Nemačke.
Rast cena kirija već godinama je goruće pitanje u Berlinu, gde su stanari dugo plaćali znatno manje nego u mnogim drugim prestonicama, navodi AP.
Kupovina stanova koji su nekada bili u vlasništvu države, ali su proteklih decenija prodati privatnim kompanijama predstavlja pokušaj odlazeće vlade da reši problem.
Vrhovni sud Nemačke presudio je u aprilu da je gornja granica koju je lokalna vlada uvela prošle godine na cene zakupa neustavna i ništavna. Zahvaljujući toj presudi zakupnine za oko 90 odsto stanova u Berlinu zamrznute su na nivou iz juna 2019. na pet godina.
U mnogim slučajevima postojeće kirije je trebalo smanjiti kako bi bile u skladu sa novom granicom koja je određena, ali su se mnogi stanari suočili sa pozamašnim otplatama.
Nova gradska vlada biće izabrana 26. septembra, kada i Nemci biraju novi parlament, preneo je Tanjug.
Istog dana u Brelinu će biti održan i neobavezujući referendumu o predlogu lokalne vlade da imovina velikih korporativnih stanodavaca bude eksproprisana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala