- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o sajber-napadima na izbore: Planirana operacija sa učešćem obaveštajnih službi

© Sputnik / Ramilь SitdikovGlasanje elektronskim putem na izborima u Rusiji
Glasanje elektronskim putem na izborima u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Šef komisije Saveta federacije za zaštitu državnog suvereniteta Andrej Klimov saopštio je da se iz različitih delova sveta izvode masovni napadi na sistem elektronskog glasanja u Rusiji.
„Radi se o napadima na sistem elektronskog glasanja. Takođe očekujemo direktan napad na Centralnu izbornu komisiju, kao i na druge strukture koje su povezane sa organizacijom i posmatranjem izbora“, rekao je Klimov.
Kako je dodao, radi se o operaciji velikih razmera u kojoj učestvuju obaveštajne službe koje poseduju računarsku tehniku visokih performansi sa ozbiljnim softverima.
„Većina tih napada dolazi sa teritorije SAD, Holandije, Danske, Južne Koreje, Kanade, Nemačke i Ukrajine. To su najznačajniji napadi koji su zabeleženi u 12 časova danas i praktično su svi odbijeni. Ali, listi tu nije kraj“, istakao je parlamentarac.

Prvi dan glasanja protiče bez ozbiljnih narušavanja

Prvi dan glasanja se privodi kraju, a posmatrači kažu da nisu zabeleženi ozbiljni prekršaji.

„Generalno, glasanje se odvija normalno, nema ozbiljnih prekršaja, naravno dobijamo informacije o mogućim prekršajima, ali to se mora proveravati. Ali u principu to nije masovno. Prvi put na saveznim izborima glasamo tri dana. Stoga nam se čini da će izlaznost biti prilično visoka“, rekao je Sputnjiku šef centra za monitoring „Grupa 32“ Roman Kolomojcev.

Prema rečima članice Javne komore Rusije Alene Bulgakove, tokom prvog dana glasanja suočili su se sa ogromnim brojem namernih ili slučajnih lažnih poruka o prekršajima.
„Njihov broj nastavlja da raste, takve lažne informacije se ubacuju preko anonimnih Telegram kanala što, prema mom mišljenju, govori o planiranoj kampanji. Otkrivamo takve slučajeve i proveravamo“, precizirala je ona.
Istovremeno, vladajuća „Jedinstvena Rusija“ je saopštila da su svi njeni digitalni informacioni servisi bili predmet napada prvog dana glasanja, ali da su svi napadi i odvijeni i da nije naneta nikakva šteta.
Kako je ranije saopštila predsednica CIK Ela Pamfilova, izlaznost na izborima za Državnu dumu u 15.00 po srednjoevropskom vremenu iznosila je 9,16 odsto.
Podsetimo, ove godine na izborima za Dumu omogućeno je i elektronsko glasanje i to u sedam regiona – Moskvi, Sevastoplju, Kurskoj, Murmanskoj, Njižegorodskoj, Jaroslavskoj i Rostovskoj oblasti. Isto važi i za Ruse na teritoriji samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.
Izbori za Dumu traju do 19. septembra.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
RUSIJA
Putin glasao na izborima za Državnu dumu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala