- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kineski gigant grca u dugovima

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPeking, Kina
Peking, Kina - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Pad akcija druge po veličini kineske kompanije za razvoj nekretnina "Evergrande grup" mogao bi da uslovi da se dužnička kriza tog preduzeća prelije na finansijsko tržište Kine i čitav sektor nekretnina. "Evergrande" je zapao u krizu likvidnosti, suočavajući se sa više od trista milijardi dolara duga.
Akcije "Evergrandea" pale su 6,76 odsto nakon što su prethodno snižene za čak 10 odsto.
Kineski gigan za promet i razvoj nekretnina zbog toga je bio prinuđen da podnese zahtev za obustavu trgovanja korporativnim obveznicama na jedan dan, što je podstaklo dodatnu zabrinutost zbog rastuće dužničke krize Evergrandea, ukazuje "Global tajms".
Evergrande je zapao u krizu likvidnosti, suočavajući se sa više od trista milijardi dolara duga, ne uspevajući da plati zaostale račune.
Stručnjaci upozoravaju na negativne efekte u celom finansijskom sektoru, sa mogućim prelivanjem i na ostale kompanije iz sektora nekretnina.
"Obustava trgovanja i prilagođavanje verovatno su imali za cilj ograničavanje nestabilnosti tržišta", rekao je za "Global tajms" Si Junijang, profesor na Šangajskom univerzitetu za finansije i ekonomiju.
Kineska kompanija za ocenjivanje rejtinga objavila je da je snizila rejting obveznica "Evergrandea" na "A" sa "AA" sa mogućim trendom daljeg pada, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala