- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev uvodi sankcije organizatorima izbora na Krimu i u Donbasu

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Nezavisnosti Ukrajine na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Spomenik Nezavisnosti Ukrajine na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) doneo je odluku da uvede sankcije organizatorima izbora za Državnu dumu „na Krimu i u Donbasu“, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Aleksej Danilov.

„Većina sankcija koje je SNBO danas uveo odnose se na lica koja su uključena u organizovanje i održavanje izbora za Državnu dumu na Krimu i u Donbasu... Sigurni smo da Rusija nema prava da održava izbore na tim teritorijama. Zbog toga će svi učesnici u tom procesu, članovi komisija, agitatori, kandidati, posmatrači, zvanična lica na tim izborima, biti pod sankcijama naše zemlje“, rekao je Danilov, istakavši da će predsednik Ukrajine uskoro potpisati ukaz sa listom sankcionisanih lica.

Kako je precizirao, ograničenja su uvedena protiv 53 člana teritorijalnih izbornih komisija, 33 kandidata za Državnu dumu i sedam zvaničnika-pripadnika FSB Rusije.
Pored toga, SNBO zapretio je sankcijama stranim posmatračima na Krimu „i u Donbasu“. Prema rečima Danilova, Kijev će uvesti ograničavajuće mere protiv tih lica, nezavisno od njihove dužnosti ili imuniteta.
„Imamo informacije o državljanima Francuske, Venecuele, Srbije i drugih zemalja koji nameravaju da dođu na tu teritoriju kao posmatrači. Još jednom ističem: svi će bez izuzetka dospeti pod sankcije naše zemlje, bez obzira na to da li imaju neki diplomatski ili drugi imunitet“, dodao je on.

„Histerija“

Odmah je reagovao šef izborne komisije na Krimu Mihail Mališev koji je ukrajinske sankcije okarakterisao kao histeriju.
„Ovo nisu prve, a mislim ni poslednje sankcije koje smišlja SNBO. Sve te sankcije, kao i prethodne, ni na koji način neće uticati na rad izbornog sistema Krima. Te sankcije me nimalo ne uznemiravaju. Na tu histeriju treba reagovati veoma smireno, bez ikakvih dodatnih emocija“, rekao je Mališev Sputnjiku.
Kako je dodao, Krimljani su navikli na takvu politiku ukrajinskih vlasti, te njihove izjave i ograničenja ni u kojoj meri neće uticati na njihov stav.
Važno je istaći da se glasanje na izborima za Dumu ne održava u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici. Prema rečima predsednice Centralne izborne komisije Ele Pamfilove, stanovnici Donbasa, koji su dobili rusko državljanstvo, mogu doći u Rostovsku oblast gde su im se pasoši izdali i glasati. Oni takođe to mogu da učine onlajn. U Ukrajini su otvorena biračka mesta u ambasadi u Kijevu, u konzulatima u Odesi, Lavovu i Harkovu.
Podsetimo, izbori za Državnu dumu održavaju se od 17. do 19. septembra. Prema odluci Centralne izborne komisije, glasanje elektronskim putem (onlajn) omogućeno je u Moskvi, Kurskoj, Nižegorodskoj, Jaroslavskoj, Murmanskoj i Rostovskoj oblasti, kao i u Sevastopolju.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
RUSIJA
Putin glasao na izborima za Državnu dumu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala