- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hakerski napadi na onlajn glasanje u Rusiji iz SAD, Nemačke i Ukrajine

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaLokalni izbori u Rusiji
Lokalni izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Rusko Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije saopštilo je da je jutros zabeleženo nekoliko napada na elektronski sistem za glasanje za rusku Dumu ali da su svi napadi uspešno odbijeni.
Kako se precizira, ti napadi izvršeni su sa aj-pi adresa iz SAD, Nemačke i Ukrajine.
Prvi napad registrovan je u 10.36 sati po moskovskom vremenu sa ciljem da se blokira pristup servisu identifikacije i autentifikacije korisnika.

„Ovi napadi su bili planirani i organizovani što i govori o nameri da se smisleno blokira rad servisa sa onlajn glasanje“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema rečima zamenika ministra Olega Kačanova, portal za onlajn glasanje trenutno radi u punom kapacitetu i tehničkih problema više nema.
Istovremeno, iz Štaba za monitoring izbora tvrde da je zbog tih napada došlo do određenih zadržavanja prilikom onlajn glasanja, ali da su svi glasovi uspešno sačuvani.
Podsetimo, ove godine na izborima za Dumu omogućeno je i elektronsko glasanje i to u sedam regiona – Moskvi, Sevastoplju, Kurskoj, Murmanskoj, Njižegorodskoj, Jaroslavskoj i Rostovskoj oblasti. Isto važi i za Ruse na teritoriji samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.
Lokalni izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
RUSIJA
Građani Rusije biraju poslanike Dume za narednih pet godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala