- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU oformila novo krizno telo za buduće pandemije, raspolagaće milijardama evra

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZdravstveni radnici u bolnici u Moskvi
Zdravstveni radnici u bolnici u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Evropska komisija oformila je novo zdravstveno krizno telo koje će koordinirati sredstvima EU od skoro 30 milijardi evra namenjenih pripremama za buduće pandemije.
Zdravstvena Agencija za pripremu i odgovor u hitnim slučajevima (HERA) će procenjivati potencijalne zdravstvene pretnje, promovisati istraživanja, obezbeđivati dostupnost vitalne proizvodnje i pomoći u obezbeđivanju zaliha, saopšteno je iz Evropske komisije, prenosi Rojters.
Kako je navedeno, u slučaju nastupanja nova zdravstvene krize, ovo telo aktivira mehanizme za hitno finansiranje i pomaže u koordinaciji praćenja, nabavke i kupovine medicinske opreme ili tretmana lečenja.
Nadležnost agencija je jednim delom osmišljena kako bi se izbeglo ponavljanje situacije kada su članice EU preduzimale pojedinačne mere na početku pandemije kovid 19, od kojih su neke bile neefikasne, a druge išle na račun drugih članica Unije.
Novo telo će biti dopuna, uz ostale zdravstvene agencije EU - Evropsku agenciju za lekove i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.
Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas saopštio je da su obe agencije ojačane, ali da samo to nije dovoljno.
HERA, koja bi trebalo da bude u potpunosti operativna početkom 2022. godine, imaće 6 milijardi evra na raspolaganju iz budžeta EU za 2022.-2027., što će sa ostalim programima ukupnu potrošnju EU na zdravstvenu bezbednost povećati na gotovo 30 milijardi evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala