- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ekstremne kovid mere u tri evropske zemlje: Zaposleni ostaju bez posla, a nezaposleni bez naknade

CC0 / Pixabay / Karta Evrope
Karta Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Slovenija, Italija i Austrija pooštrile su mere u borbi protiv širenja virusa korona, te je sada za sve zaposlene u državnoj upravi u Sloveniji obavezna vakcina, dok Italija od zaposlenih zahteva posedovanje „zelene propusnice“ ili će biti suspendovani. Austrija pak kažnjava nezaposlene koji ne žele da se vakcinišu.
Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji moraće da se vakcinišu protiv korona virusa, a negativan test više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, odlučila je slovenačka vlada.
Da bi mogli da rade, svi državni službenici, ako do sada nisu vakcinisani ili preležali infekciju, moraće da dokažu da su primili prvu dozu vakcine do 1. oktobra, a do 1. novembra drugu dozu, osim ako se ne odluče za vakcinu „Džonson i Džonson“ koja pruža zaštitu nakon jedne doze.
Pooštravanje mera i uvođenje PCT uslova (preboleli, cepljeni, testirani) za rad, odlazak u tržni centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prevozom, za različite uslužne delatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga, uvedeno je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.
Premijer Janez Janša izjavio je da su mere pooštrene kako bi se izbeglo ponovno "zatvaranje" i da alternative nije bilo.

Nove mere u Italiji među najstrožim u svetu

Italija će uvesti obavezne "zelene propusnice" za sve zaposlene, dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od virusa, a nove mere vlade u Rimu prve su u Evropi i smatra se da su među najstrožim u svetu.
Kako saznaje Bi-Bi-Si, svako ko nema propusnicu biće suočen sa suspenzijom sa posla i mogućnošću da mu plata bude suspendovana nakon pet dana bez propusnice.
Ova mera, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, ima za cilj povećanje vakcinacije u zemlji koja je inače teško pogođena širenjem korona virusa.
Zelene kovid propusnice su digitalno obrađeni dokumenti koji se već traže za ulazak na italijanske železničke stanice, bioskope, za odlazak u restorane, teretane i na bazene.
Nastavno osoblje u obrazovnim institucijama u Italiji takođe mora da poseduje ove propusnice, a prema pisanju medija, zbog neispunjavanja ove obaveze neki nastavnici su navodno vraćeni s posla.
Italijanska vlada odobrila je novi zakon kojim se ova obaveza uvodi u svim sektorima, a preduzeća i radnici koji budu uhvaćeni bez propusnice mogli bi da budu kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do 1.500 evra.

U Austriji nema naknade za nezaposlene koji ne žele da se vakcinišu i odbiju posao

Austrijski Servis za zapošljavanje (AMS) odlučio je da blokira naknadu za nezaposlene onima koji ne žele da se vakcinišu.
Naime, AMS je stava da nezaposleni ne mogu odbiti ponuđeni posao ako je za njega potrebna vakcina protiv korona virusa.
Iako u Austriji nema opšte obaveze vakcinacije sve više firmi od novih zaposlenih zahteva vakcinaciju protiv korona virusa.
U Donjoj Austriji, na primer, od 1.septembra je na snazi obaveza vakcinacije u svim pokrajinskim službama.
Takva pravila sada imaju posledice i po nezaposlene.
Ministar rada Martin Koher je AMS-u naložio, uredbom, da osobama koje odbijaju vakcinaciju blokiraju naknadu za nezaposlene.
U uredbi se navodi da nezaposleni ne mogu odbiti radno mesto samo zato što je obavezna vakcina, prenosi dnevnik "Standard".
Ko, kao nevakcinisani, odbije konkurisanje za ponuđeno radno mesto ili ga ne prihvati, može izgubiti naknadu za nezaposlene na period do šest nedelja.
AMS, pošto ne pita nezaposlene za status vakcinacije, blokira sredstva samo kada poslodavac prijavi zašto nezaposleni nije dobio posao, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala