- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Doneta sudska odluka o spornom trošku na računima za struju

© Sputnik / SputnjikElektroprivreda Srbije
Elektroprivreda Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da je trošak garantovanog snabdevača sastavni deo cene struje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu mimo utvrđene cene.
U zaključku Vrhovnog suda navedeno je:
„Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo cene električne energije utvrđene u skladu sa važećom Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu struje mimo utvrđene cene“.
Podsetimo, Udruženje za zaštitu prava građana „Proces“ objavilo je u julu da EPS kroz račune za struju nezakonito naplaćuje i cenu za troškove garantovanog snabdevača, kao stalni trošak
„Protivzakonitim ga čini što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti potrošača, tačnije Člana 12, a Stava 4, kojim je propisano da je zabranjeno naplaćivanje izdavanja i slanja računa potrošaču. Agencija za energetiku Republike Srbije, koja daje saglasnost na odluku EPS-a kojom se utvrđuje ‘Trošak garantovanog snabdevača’, istakla je da u taj trošak ulaze troškovi izrade i slanja računa, što je protivno Zakonu o zaštiti potrošača“, rekao je tada Osnivač Udruženja „Proces“ Aleksandar Nešić.
Potom se oglasio EPS, koji je saopštio da su „sve stavke na računu za električnu energiju, uključujući ‘trošak garantovanog snabdevača’ u skladu sa Zakonom o energetici i propisima Republike Srbije i sve stavke je odredilo regulatorno telo Agencija za energetiku Republike Srbije“.
„Trošak garantovanog snabdevača je definisan u Metodologiji za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje koju donosi Agencija za energetiku Republike Srbije, kao tarifa za tarifni element mesto isporuke, saopštio je tada EPS.
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
EPS da vrati građanima novac koji im je 7 godina nezakonito naplaćivao
Elektroprivreda Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
EPS se oglasio o spornim naplatama za građane
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Šta građani Srbije plaćaju kroz sporni trošak EPS-a: Odgovara Agencija za energetiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala