- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poručila Francuskoj: Bole samo noževi koje osećate u svojim leđima

© AFP 2023 / NICOLAS TUCATFrancuska nuklearna podmornica klase "Barakuda"
Francuska nuklearna podmornica klase Barakuda - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je informacije da je Australija raskinula ugovor sa Francuskom za izgradnju podmornica, sa ugovorom koji je Pariz raskinuo sa Moskvom za izgradnju nosača helikoptera „Mistral“.
„Odakle gnev i gorčina? Raskid ugovora za Francusku je, izgleda, uobičajena stvar. Pariz je 2015. godine otkazao ugovor sa Rusijom o dva nosača helikoptera ‘Mistral’. Ili bole samo noževi koje osećate u svojim leđima?“, napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.
Ranije je Australija u svetlu zaključenja partnerstva sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti odbrane i bezbednosti (AUKUS) saopštila da se povlači iz sporazuma o podmornicama sa francuskom kompanijom „Naval grup“. Ugovor vredan 90 milijardi dolara nazivan je „ugovorom veka“ i predviđao je proizvodnju 12 jurišnih podmornica klase „Barakuda“. Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan je odluku Australije o raskidu sporazuma nazvao „zabadanjem noža u leđa“, naglašavajući da je poverenje narušeno. Prema njegovim rečima, on je „gnevan zbog raskida ovog ugovora“. Pariz čeka objašnjenja i od Australije i od Sjedinjenih Američkih Država.
Britanski premijer Boris Džonson, američki predsednik Džozef Bajden i australijski premijer Skot Morison u sredu uveče su u zajedničkom saopštenju objavili o formiranju novog partnerstva AUKUS (Australija-UK-SAD) u oblasti odbrane i bezbednosti. Prva inicijativa u okviru ovog saveza biće proizvodnja nuklearnih podmornica za australijsku ratnu mornaricu.
Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera klase „Mistral“ u vrednosti od 1,2 milijarde evra prvobitno je potpisan između francuskog „DCNS/STKS“ i ruskog „Rosoboroneksporta“ 2011. godine. Prvi brod nazvan „Vladivostok“ Francuska je trebalo da preda u novembru 2014. godine, ali je zbog događaja u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji tadašnji predsednik Fransoa Oland odlučio da ugovor suspenduje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala