- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Prometej“ spreman: Počela isporuka moćnog sistema S-500 ruskoj vojsci

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaIspitivanje najnovijeg raketnog sistema S-500
Ispitivanje najnovijeg raketnog sistema S-500  - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Perspektivni ruski protivvazdušni raketni sistem S-500 „Prometej“ počeo je da se isporučuje ruskim trupama posle završetka državnih testova, izjavio je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov na marginama Tjumenskog foruma za naftu i gas.
„Upravo su završena državna ispitivanja i prve isporuke ovog sistema. I to još uvek nije u punom opsegu koji bi ‘Almaz-Antej’ trebalo da izvrši na zahtev naručioca“, odgovorio je Borisov na pitanje o sistemu S-500.

Prodaja S-500 Indiji

Borisov je dodao da bi Indija potencijalno mogla da nabavi raketni sistem zemlja-vazduh S-500 „Prometej“ nakon što njime budu opremljene ruske trupe.
„Potencijalno, da.. Ali još uvek praktično nema dogovora. I to je uobičajena praksa: dok ne snabdemo naše oružane snage, ne prodajemo u inostranstvu“, odgovorio je Borisov na pitanje novinara da li bi Indija mogla postati prvi kupac PVO sistema S-500.
On je naglasio da će Rusija nakon naoružavanja svojih snaga razmotriti prodaju S-500 Indiji ukoliko za to bude postojao odgovarajući zahtev, ali da to nije u perspektivi narednih nekoliko godina.
Borisov je podsetio da je u Indiji organizovana licencirana proizvodnja tenkova T-90 i aviona Su-30MKI.
„Imamo zajedničku proizvodnju raketa ‘Bramos’. Osim jednostavne prodajeme naoružanja, sa Indijom delimo i tehnologije. U toku su pregovori o zajedničkoj proizvodnji helikoptera Ka-226T“, saopštio je Borisov i naglasio da karakteristike isporučenog naoružanja za izvoz ne treba da prevazilaze ruske verzije.

O sistemu S-500

Sistem S-500 „Prometej“ pripada novoj generaciji sistema za protivvazdušnu odbranu zemlja-vazduh. To je univerzalni sistem za presretanje dugog dometa i velike visine sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane i može da presreće balističke rakete. Ovaj sistem može da pogađa ne samo balističke, već i aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere i drugi vazdušne ciljeve), kao i krstareće rakete.
Domet pogađanja S-500 je oko 600 kilometara. Osim toga, sistem će moći da otkrije i istovremeno pogodi do deset balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do 7 kilometara u sekundi, a moći će i da uništi bojeve glave hipersoničnih raketa. S-500 će po svojim karakteristikama značajno premašivati S-400, a njegov američki konkurent je sistem „Patriot advanst kapabiliti 3“.
Sistem S-500 Prometej - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Stiže S-500: Moskvu će čuvati ubica satelita i stelt aviona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala