- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Vašingtonu upućen demarš o neprihvatljivosti mešanja u izbore

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Demarš o neprihvatljivosti mešanja Sjedinjenih Američkih Država u izbore u Rusiji poslata je i u Stejt department i u Savet za nacionalnu bezbednost preko ambasade u Vašingtonu, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informacije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Gavrilov.
Gavrilov je na sednici Privremene komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje mešanja u suverene poslove Rusije rekao i da je 10. septembra američki ambasador Džon Salivan pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je „saopšteno da je kategorički neprihvatljivo mešanje u unutrašnje poslove Rusije“.
„Isti demarš je poslat i Stejt departmentu i Savetu za nacionalnu bezbednost preko ambasade Rusije u Vašingtonu. Radi se o konkretnim činjenicama koje su američkoj strani prosleđene na proučavanje i reagovanje, na šta je juče podsetio ministar, za razliku od kontinuiranog višegodišnjeg priliva nepotkrepljenih tvrdnji iz inostranstva na račun Rusije sa neosnovanim optužbama za mitsko mešanje u američku demokratiju“, naglasio je on.
Gavrilov je naglasio da monopolski položaj američkih IT giganata u informacionoj sferi i njihov sve veći uticaj na političke procese počinje da brine čak i one zemlje koje sebe smatraju delom kolektivnog Zapada.
Prema njegovim rečima, američki digitalni giganti zloupotrebljavaju nedostatak regulative svojih aktivnosti na nivou međunarodnog prava i sistematski izbegavaju zahteve ruskog zakonodavstva, skrivajući se iza svoje jurisdikcije.
On je dodao da rusko Ministarstvo spoljnih poslova smatra potrebnim da stvori osnovu za formiranje međunarodno-pravnog okvira za saradnju između država i digitalnih giganata.
Američki ambasador Džon Salivan 10. septembra je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na sastanak sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovom. U Ministarstvu su primetili da je ruski diplomata svom sagovorniku predstavio dokaze da su američki digitalni giganti prekršili zakono Rusije uoči izbora, a takođe je ukazalo i na nedopustivost mešanja u unutrašnje stvari zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala