- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prva reakcija Kine na novi pakt Amerike, Australije i Velike Britanije

Kina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Ambasada Kine u Vašingtonu poručila je danas Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Australiji da se oslobode mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda, nakon što su ove tri zemlje objavile da su sklopile novi bezbednosni pakt.
Trilateralno bezbednosno partnerstvo, nazvano AUUKUS, zvanično postoji od danas, nakon što su lideri SAD, Velike Britanije i Australije održali zajedničku konferenciju putem video linka, a ovim sporazumom se predviđa i da Australija dobije svoju prvu nuklearnu podmornicu, preneo je "Gardijan".
To je izazvalo jaku političku reakciju u Australiji, Velikoj Britaniji, ali i Francuskoj, čiji je postojeći dogovor o podmornicama vredan 90 milijardi dolara sa Australijom iznenada prekinut.
Iako nijedan od lidera trilateralnog pakta nije spomenuo Kinu, pakt mnogi vide kao odgovor na "ekspanionizam i agresiju Pekinga" u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu, dodaje britanski list.
Američki predsednik Džozef Bajden govorio je o potrebi da se održi slobodan i otvoren Indo-pacifik, i da se reši trenutna strateška ekološka situacija tog regiona".
Portparol kineske ambasade Liju Pengju izjavio je da države ne bi trebalo da prave zatvorene blokove koji imaju za cilj da nanose štetu interesima treće strane.
"Konkretno, trebalo bi da se oslobode mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda", dodao je.
Profesor za međunarodne odnose na univerzitetu Renmin u Kini rekao je da se ovde nesumnjivo radi o suprotstavljanju Kini, usled najnižih nivoa dijaloga između Pekinga i tri države, preneo je Tanjug.
Američka podmornica - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SVET
„Zabili su nam nož u leđa": Skandal svetskih razmera zbog dogovora Amerike, Australije i Britanije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala