- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi vojni savez: Anglosaksonske države protiv Kine

© AP Photo / Toby MelvilleAmerički predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Boris Džonson
Američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije objavile su da formiraju novi trilateralni format partnerstva o bezbednosti. Prvi projekat partnerstva biće naoružavanje Australije nuklearnim podmornicama, ali bez nuklearnog oružja.
Sporazum je nazvan AUUKUS (skraćenica naziva tri zemlje-učesnice). Cilj partnerstva je lakša razmena informacija i tehnoloških inovacija u oblasti veštačke inteligencije, kibernetičkih i podvodnih sistema, kao i mogućnost izvođenja napada sa velikih udaljenosti. Pored toga, grupa zemalja namerava da razgovara o nuklearnoj bezbednosti i suprotstavljanju Kini.

Cilj i zadatak saveza?

Američka strana tvrdi da je cilj novog partnerstva povećanje mogućnosti partnera u Indo-pacifičkom regionu. Zadatak saveza je da „generalno približi Evropu, konkretno Veliku Britaniju, naporima u strateškoj sferi i da osigura dublju operativnu kompatibilnost između ratnih mornarica te tri zemlje“.
Takođe, Bela kuća se nada „bliskoj saradnji“ sa Francuskom u Indo-pacifičkom regionu. Međutim, to je možda samo pokušaj da se umiri Pariz, jer će formiranje saveza dovesti u pitanje sporazum Francuske o isporuci podmornica Australiji, vredan nekoliko milijardi.
Velika Britanija se nada da će savez AUUKUS „zbližiti zemlje kao nikad pre, stvarajući novo odbrambeno partnerstvo i osiguravajući radna mesta i prosperitet“.

Australija dobija nuklearke

Po svim prilikama, sporazum prvenstveno predviđa predaju tehnologija o izgradnji nuklearnih podmornica Australiji. Reč je o podmornicama sa nuklearnim reaktorima, naoružanim konvencionalnim vrstama oružja. Prema potpisanim dokumentima, Australija će imati pristup američkim tehnologijama izgradnje nuklearnih podmornica. Gradiće ih na brodogradilištu u Adelejdu.

Kraljevska australijska Ratna mornarica dobiće osam nuklearnih nosača raketa. Ukupna vrednost projekta za izgradnju novih podmornica premašuje 65,9 milijardi dolara. Njihova zona odgovornosti biće Indo-pacifički region. Prema rečima australijskih zvaničnika, „to će osigurati Kanberi neviđeni vojni potencijal i zahtevaće značajno povećanje troškova za odbranu“.

Takođe se ističe da će u okviru sporazuma Australija dobiti pristup američkim raketnim tehnologijama, uključujući krstareće rakete „Tomahavk“ za naoružavanje australijskih razarača.
Pritom, australijska strana tvrdi da zemlja kao i pre ispunjava svoje obaveze kao država koja ne poseduje nuklearno oružje. Podmornice na nuklearni pogon „biće zajednički poduhvat tri zemlje sa naglaskom na operativnu kompatibilnost, zajedništvo i obostranu korist“.

Amerika širi vojno prisustvo u Australiji

Kako je saopštio šef Pentagona Lojd Ostina, Amerika se dogovorila sa Australijom o širenju svog vojnog prisustva u toj zemlji.
„Danas smo odobrili važne inicijative u vezi sa raspoređivanjem snaga koje proširuju naše prisustvo u Australiji“, rekao je Ostin na konferenciji sa australijskim kolegama.
Sa svoje strane, ministar odbrane Australije Piter Daton precizirao je da je reč o prisustvu svih vrsta američkih vojnih aviona u Australiji na rotacionoj osnovi.

Antikineski vojni savez

Bivši načelnik Uprave za međunarodne sporazume Ministarstva odbrane Rusije, general-pukovnik Leonid Ivašov ističe da je AUUKUS vojni savez, isključivo orijentisan na suprotstavljanje Kini, koji će se postepeno širiti na račun susednih zemalja.

„Većina evropskih zemalja ne žele da se sukobljavaju sa Kinom, između ostalog i u okviru NATO-a, stoga je bilo neophodno da se formira poseban savez čija su okosnica postale SAD i Velika Britanija, dok je Australija neka vrsta odskočne daske. Prvobitno je planirano da se u savez uključi i Indija, ali Delhi nije pristao“, ističe ekspert.

Kako je dodao, učesnici žele da taj „takozvani istočni antikineski blok uključuje u najmanju ruku još Japan i Novi Zeland, a možda čak i Vijetnam. Međutim, kako naglašava, Japan je oprezan, sa Novim Zelandom se pregovara, a Vijetnam vaga potrebu za takvim savezom“.
„Da bi se proces pokrenuo, odlučeno je da se prvobitno stvori okosnica i da se postepeno zainteresuju i druge zemlje Pacifičkog regiona. Zasad nije jasno kako će taj savez funkcionisati, da li će te zemlje na svojim teritorijama raspoređivati zajedničke vojne baze ili će samo dobijati savremene sisteme naoružanja“, zaključio je Ivašov.
Američka podmornica - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SVET
„Zabili su nam nož u leđa": Skandal svetskih razmera zbog dogovora Amerike, Australije i Britanije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala